Israelul a continuat raidurile aeriene asupra Beirutului si asupra altor localitati, iar soldatii israelieni au facut peste noapte o incursiune in sudul Libanului.

Militantii Hezbollah au continuat la randul lor sa atace cu rachete teritoriul israelian. Cel putin sase rachete au lovit miercuri orasul Haifa. Pe acest fundal se intetesc eforturile diplomatice de a pune capat violentelor, dar Israelul a anuntat ca - in acest moment - nu este interesat de diplomatie.

Pe cel de-al doilea front, militarii israelieni au atacat tabara de refugiati Maghazi, din Fasia Gaza si un obiectiv din orasul Nablus, din Cisiordania, unde se crede ca s-ar ascunde militanti cautati de Israel. Ofensiva pe cele doua fronturi a fost provocata de rapirea a trei militari israelieni. Unul a fost capturat in Fasia Gaza de militantii islamisti din gruparea Hamas - care conduce guvernul palestinian - si doi au fost rapiti de militantii islamisti din gruparea siita Hezbollah care actioneaza in sudul Libanului.

Pe zi ce trece, Israelul isi inteteste ofensiva, iar corespondentul BBC la Ierusalim transmite ca - din cate a inteles el - Israelul nu este interesat in diplomatie in momentul de fata. Corespondentul BBC a stat de vorba cu diplomati de la ONU si transmite ca obiectivul principal al Israelului este sa distruga gruparea Hezbollah in urma unei campanii militare care ar mai putea dura saptamani de zile.

Intre timp, populatia civila din Liban se refugiaza in numar tot mai mare de bombardamentele israelien.
Arhitectul Fares Chehayeb, care locuieste in cetrul comercial al Beirutului sa-a refugiat intr-o zona muntoasa in apropiere de capitala Libanului.

Eforturi diplomatice

Responsabilul cu politica externa al Uniunii Europene, Javier Solana, s-a intalnit miercuri cu ministrul israelian de externe, Tsipi Livni, si a vorbit apoi de necesitatea de a se gasi o solutie cuprinzatoare a multiplelor probleme cu care se confrunta Orientul Mijlociu.

Doamna Livni s-a intalnit ieri cu o delegatie trimisa de secretarul general ONU, Kofi Annan, care urmeaza sa se adreseze maine Consiliului de Securitate. El va prezenta propunerea de a se trimite o forta internatinala de mentinere a pacii in Liban.

Si secretarul de stat american, Condoleezza Rice, se pregateste sa viziteze regiunea. "Ma implic in rezolvarea crizei, alaturi de colegii mei, de statele din regiune si - cum am spus - cand va fi momentul potrivit, cand va fi necesar si va ajuta la rezolvarea situatiei, voi fi mai multe decat incantata sa merg in regiune", a declarat doamna Rice.

Pe de alta parte, presedintele Bush a acuzat Siria ca foloseste gruparea militanta Hezbollah pentru a incerca sa-si restabileasca influenta in Liban:

"Este esential ca guvernul Libanului sa supravietuiasca acestei crize. Am facut eforturi serioase - ma refer la comunitatea internationala - sa eliberam Libanul de influenta Siriei. Si acum la Beirut este un guvern tanar si este in interesul nostru ca Siria sa ramana in afara Libanului si ca acest guvern sa supravietuiasca", a spus domnul Bush, sugerand ca activitatile gruparii Hezbollah ar fi orchestrate de Damasc, ale carui trupe au parasit Libanul anul trecut dupa aproape trei decenii de prezenta militara in tara vecina.

Si primul ministru al Israelului, Ehud Olmert, a acuzat Damascul, dar si Iranul. "Lupta in care suntem implicati acum se duce impotriva organizatiilor teroriste care actioneaza din Liban si din Fasia Gaza. Aceste organizatii actioneaza sub tutela si cu incurajarea guvernelor care sprijina terorismul si se impotrivesc pacii. Este vorba de puterile care formeaza axa raului dintre Teheran si Damasc", a spus domnul Olmert.

El a acuzat in particular Iranul ca ar fi coordonat rapirea celor doi militari israelieni de catre Hezbollah pentru ca programul sau nuclear sa nu se afle in centrul dezbaterii reuniunii G8.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.