Statele Unite se indreapta cu pasi repezi spre faliment. Este concluzia unui raport semnat de unul dintre cei mai importanti membri ai Rezervei Federale americane. Un deficit bugetar care a ajuns ca un balon gata sa se sparga, sistemul de pensii care pare mai degraba o bomba cu ceas, toate acestea sunt analizate pe larg de profesorul Laurence Kotlikoff de la Banca Rezervei Federale din St. Louis.

In anumite privinte, Statele Unite sunt deja la capatul "atei" economice. "Ca sa parafrazez Dictionarul Oxford, America se afla la fundul sacului, este extenuata, dezbracata, desculta, in incapacitate de a-si plati datoriile", a afirmat profesorul, citat de "The Telegraph". Deficitul bugetar al Statelor Unite nu este foarte mare. Previziunile Administratiei Bush pentru anul acesta reduce deficitul cu o treime, acesta urmand sa ajunga la 2,3 la suta din PIB. Adica mai mic decat al multor state europene, incluzand aici si Marea Britanie, care are un deficit bugetar de 3 la suta din PIB. Kotlikoff, care este si profesor de economie la Universitatea din Boston, sustine ca modul real de a calcula solvabilitatea unei tari depinde de povara fiscala lasata pe umerii generatiilor viitoare.

Daca datoriile sunt mai mari decat resursele, politica financiara a tarii este deficitara. Expertii afirma ca deficitul fiscal pe termen lung, calculat pe baza cheltuielilor estimate ale viitoarelor guverne, va fi mult mai mare pe masura ce generatia "Baby Boomer" (generatia nascuta intre anii 1946-1964) iese la pensie, iar statul va trebui sa pluseze la sistemul asigurarilor sociale. Drept urmare, deficitul fiscal ar putea exploda in anii urmatori, ajungand la 65,9 trilioane de dolari. Cifra este atat de mare pentru ca George W. Bush a operat reduceri de taxe in ultimii ani, iar faimosul Medicare - sistemul asigurarilor medicale - nu a primit fonduri guvernamentale suficiente pentru supravietuire. Profesorul Kotlikoff mai sustine ca "Statele Unite au experimentat cea mai mare rata a inflatiei din ultimii ani si pare sa abordeze acelasi tip de politica fiscala".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.