Aproape 20% din sumele totale de 500 de milioane de leva acumulate pana in prezent la fondurile de pensii facultative din Bulgaria ar putea fi retrase in anul 2007, informeaza Rompres. Aceasta situatie ar putea fi determinata de modificarile in domeniul impozitului pe venit, prin care se va elimina impozitul de 12% pentru veniturile din asigurarea voluntara de pensie, obtinute inainte de intrarea pensiei in plata, a apreciat directorul general al fondului de pensii Doverie Pension Insurance Fund, Daniela Petkova, care este si membru al Consiliului de Administratie al Asociatiei Bulgare a Societatilor de Asigurari de Pensie.

Petkova considera ca populatia isi va retrage banii mai devreme, deoarece in 2008 s-ar putea decide reintroducerea impozitului pe venit in cazul retragerilor de bani de la fondurile de pensii facultative. Impozitul pe venit in cazul acestor contributii a fost introdus in primul rand pentru a determina pastrarea banilor in fondurile de pensii, pe care unii clienti le utilizeaza ca niste depozite bancare bonificate. Petkova a mentionat ca amendamentele propuse Parlamentului de catre guvern reflecta dorinta ministerului de finante de a scuti de taxe iesirile din sistemul de pensii.

Asociatia fondurilor de pensii considera ca acest lucru este acceptabil numai atunci cand banii sunt retrasi dupa intrarea pensiei in plata, altfel fondurile de pensii se vor transforma in institutii de economisire, in care banii vor fi depusi intre o luna si 12 luni, cu un randament mediu de 10% pe an, doar pentru a fi retrasi fara a plati impozit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.