Javier Solana, reponsabilul cu politica externa a Uniunii Europene, abia intors de la Beirut, e de parere ca situatia este extrem de serioasa si grava.
Solana spune ca prioritatea numarul unu este acum diminuarea efectelor conflictului pentru a nu se extinde si in alte tari din regiune.

Ideea care se face auzita tot mai des este ca ar trebui trimisa o forta internationala de stabilitate in Liban. Secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, si premierul britanic, Tony Blair, au cerut organizarea unei forte internationale care sa creeze conditiile pentru o incetare a focului. Dl Blair a spus ca e necesar ca Hesbollah sa nu mai poata lansa atacuri de pe teritoriul Libanului pentru ca Israelul sa poata, la randul sau, sa inceteze atacurile. Trupele internationale ar urma sa fie amplasate intre cele doua parti beligerante, in sudul Libanului.
Tony Blair a mai spus ca gruparea Hesbollah ar trebui sa elibereze ostatecii si sa inceteze operatiunile teroriste si criminale. Insa premierul britanic sustine totodata ca numai trimiterea unei forte internationale ar putea duce la incetarea luptelor, pentru a lasa loc negocierilor la masa tratativelor.

La randul sau, Kofi Annan a reamintit partilor in conlfict ca vietile civililor trebuie protejate in conformitate cu legile internationale.
Rusia este de acord sa participe la forta internationala pentru mentinerea pacii in Liban, a afirmat Vladimir Putin. Nu exista inca o decizie a Organizatiei Natiunilor Unite in aceasta privinta, spune presedintele Rusiei, insa numai Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite poate decide trimiterea trupelor in Orientul Mijlociu, cu acceptul tuturor partilor implicate.

Important e sa stopam violenta, escaladarea violentelor, sa nu permitem acestei regiuni sa se prabuseasca in haos ducand la extinderea conflictului. De asemenea e important acum sa oprim suferintele civililor si sa acordam atentie metodelor de solutionare diplomatica cu mediere ONU, a spus Putin.

Pentru multi libanezi posibilitatea ca Natiunile Unite sa trimita militari in sudul tarii aminteste perioada de cosmar a razboiului din 1978, cand Israelul a invadat prima data Libanul. Atunci a fost organizata asa numita UNIFIL. Scopul acelor trupe era sa monitorizeze retragerea israeliana, sa restabileasca pacea si sa ajute guvernul libanez sa recapete autoritatea asupra teritoriului din sudul tarii, adica zona unde actioneaza miscarea Hesbollah pentru a lansa atacuri impotriva Israelului. Trupele ONU au stat 28 de ani in Liban ...Nici unul dintre aceste teluri nu a fost atins. Asa ca multi analisti politici se intreaba: de ce ar fi o noua forta ONU mai eficienta?
Intre timp, ministrul iranian de externe, Manucer Motaki, aflat in vizita la Damasc, in Siria, le-a cerut celor doua parti sa inceteze focul si sa faca un schimb de prizonieri.

Oficialul iranian a venit la Damasc cu un mesaj al presedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad care le-a transmis sirienilor ca le va acorda sprijin in cazul in care vor fi atacati de Israel. In mesaj se spune ca un atac israelian ar fi interpretat ca un atac impotriva intregii lumi islamice si ar putea duce la pierderi inimaginabile.

Iranul si Siria sunt cei mai importanti sustinatori ai gruparii Hesbollah, dar spun ca e necesara acum o solutie politica pentru incetarea luptelor. Aceasta nu i-a oprit sa laude gruparea Hesbollah pentru ca i-a capturat pe cei doi soldati israelieni, actiune care a declansat, de altfel, ostilitatile din partea Israelului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.