Presedintele Statelor Unite si cel a Chinei au discutat la reuniunea G8 din Rusia si problema testelor cu racheta facute de Coreea de Nord.
Presedintele Chinei a declarat ca s-a cazut de acord ca negocierile multipartite privind Coreea de Nord sa continue.

Anterior, autoritatile de la Phenian respinsesera o rezolutie a ONU prin care erau condamnate testele cu racheta facute de Coreea de Nord.
"Situatie extrem de periculoasa"
Presedintele Chinei a declarat ca scopul final al eforturilor diplomatice din prezent e sa se ajunga la denuclearizarea intregii pensinsule coreene, prin dialog si negocieri.

Dar Coreea de Nord a respins rezolutia ONU prin care era condamnata pentru testele cu racheta efectuate recent.

Ministrul de externe nord-coreean a avertizat chiar ca se poate ajunge intr-o situatie extrem de periculoasa si ca tara sa va continua sa-si mareasca arsenalul- ceea ce in general e o referire la armament nuclear si rachete.

Coreea de Nord a declarat ca rezolutia ONU este rezultatul politicii ostile a Statelor Unite, care permite americanilor si japonezilor sa testeze rachete dar care, pe de alta parte, condamna Coreea de Nord ca facand ceva ilegal.

In trecut, Coreea de Nord a avertizat ca orice sanctiuni din partea Natiunilor Unite vor insemna razboi dar deocamdata autoritatile nord-coreene s-au rezumat la a respinge imediat rezolutia ONU.
Proiectul de rezolutie initial, propus de Statele Unite si Japonia, prevedea sanctiuni dar documentul a fost modificat la interventia Chinei si a Rusiei.
Coreea de Sud a cerut autoritatilor nord-coreene sa revina la masa negocierilor dar Phenianul a spus ca nu va face acest lucru pana ce Statele Unite nu vor ridica sanctiunile impuse unor banci nord-coreene pe care le-a acuzat de activitati ilegale.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.