Avand ca fundal o atitudine internationala palida, un Consiliu de Securitate ineficient si reactii "subtiri", razboiul din Orientul Mijlociu a trecut si de ziua a 5-a, consemnand atacuri de amploare de o parte si de alta, dar, inainte de orice, inregistrand noi victime, indeosebi civili, printre care copii, si imense pagube materiale.

Cuvintele calm si liniste au fost inlocuite de cosmar si disperare de locuitorii aflati de-o parte si de alta a frontierei israelo-libaneze. Dar nu numai de acestia, din moment ce Tshal - armata israeliana - si-a extins atacurile si asupra unor orase nord-libaneze, iar Hezbollahul a tras cu rachete asupra unei nave militare israeliene si ameninta chiar Tel Avivul, unde gradul de alerta a fost sporit.

Haifa - noua morti, zeci de raniti

In timp ce, din tara Cedrilor, resortisantii straini sunt evacuati in masa, iar localnicii se refugiaza in Siria, in Israel, sute de mii de oameni din nord n-au mai iesit din adaposturi. Ieri, zece rachete iraniene Raad 2 si Raad 3, trase de Hezbollah, au lovit gara feroviara din Haifa, nordul israelian, provocand moartea a noua persoane si ranirea altor cateva zeci. In prealabil, o alta racheta tintise o nava militara israeliana, ucigand patru soldati. si aceasta era de fabricatie iraniana: de tipul C-802, sol-mare, dezvoltata pe baza tehnologiei chineze, cu o raza de actiune de 100 de km si ghidata prin radar. si alte localitati din nordul israelian - Nahariya, Carmiel, Tiberias etc. - au fost atacate. Astfel, rachetele Hezbollah au ajuns la distante tot mai mari in teritoriul israelian. In paralel s-a anuntat ca la Haifa a fost amplasata o baterie de rachete Patriot ce pot intercepta rachetele straine.

20 de civili libanezi, ucisi de o racheta israeliana

Ofensiva israeliana in Liban s-a extins si asupra altor orase, in afara de sudul Beirutului fiind atacate Tyr, Tripoli, Saida, Junieh si Amsheet. Au fost distruse sosele, benzinarii si 21 de poduri, iar cartierul general din Beirut al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost pulverizat. si in Liban au cazut victime civilii. Astfel, 20 de persoane, intre care 15 copii, au murit dupa ce o racheta israeliana a lovit un microbuz in sud. E cel mai grav atac inregistrat de la declansarea ofensivei Israelului.

Liderul siitilor irakieni ameninta:
"Nu putem sta cu bratele incrucisate"
Liderul siitilor irakieni, radicalul Moktada al-Sadr, a declarat ca irakienii "nu pot asista cu bratele incrucisate" la loviturile militare ale Israelului impotriva Libanului, semnaland astfel posibile intensificari ale atacurilor militiilor siite impotriva trupelor SUA. Principalul vinovat in conflictul din Liban, a aratat el, este America, aliatul cel mai important al Israelului. Afirmatiile sale au fost repetate in toate moscheile siite din Irak. Pe alta parte, potrivit unor oficialitati militare irakiene, militiile siite sunt instruite in tehnica fabricarii de bombe artizanale de catre Hezbollah.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.