Premierul Serghei Stanisev si-a stabilit un obiectiv ce implica onoarea personala: aderarea, odata cu Romania, la 1.01.2007

Intr-un interviu acordat corespondentului ziarului de mare tiraj din Strasbourg "Les Dernieres Nouvelles d'Alsace", premierul bulgar expune modul in care tara sa face eforturi pentru a adera in acelasi timp cu Romania la UE, in ianuarie 2007.

O eventuala amanare cu un an a aderarii Bulgariei ar constitui o lovitura inexplicabila data acestei tari, intrucat ea "si-a indeplinit obligatiile ce-i revin". El recunoaste totodata ca, in continuare, "vor trebui sa fie oferite argumente serioase si sa fie respectate toate angajamentele luate; lucru pe care Bulgaria il face in continuare". Potrivit recentelor studii ale Comisiei Europene, reaminteste premierul bulgar, "procesul de extindere a UE este reciproc benefic: nou-venitii aduc capacitati economice, o forta stimulatoare de schimbare, debuseuri pentru intreprinderile vechilor membri ai UE".

Serghei Stanisev pune in evidenta realizarile din ultimii 5 ani, in plan economic, ale tarii sale, succesele deja evidente in lupta cu marea coruptie. "Nu avem o economie perfecta, a declarat in context Stanisev, dar ultimele cifre si fapte sunt pozitive". In ultimii cinci ani, Bulgaria a avut, constant, o crestere economica de 5%. In primul trimestru 2006, investitiile s-au dublat fata de perioada similara a anului 2005.

"Economic vorbind, Bulgaria va fi un partener capabil sa contribuie la reusita UE", a subliniat Stanisev. Referindu-se la lupta cu coruptia, una dintre prioritatile Bulgariei si subiect de avertisment din partea UE, Stanisev a tinut sa anunte ca urmatoarele luni vor arata ca tara sa nu face promisiuni fara acoperire.

Noul procuror general, Boris Velcev, este foarte activ in lupta cu criminalitatea. "Cazuri de coruptie, de spalare de bani - problema la scara europeana -, a spus Stanisev, au fost deja scoase la lumina. Procesele judiciare sunt in curs, dar esential este sa fie elaborat un sistem care sa lichideze radacinile coruptiei".

Bulgaria va adera la UE odata cu Romania

Acest obiectiv este realist, a spus premierul bulgar, argumentand ca, sub aspect geografic, cele doua state sunt vecine. In plus, in ultimii 15 ani, ele au adoptat, in buna masura, acelasi tip de reforme, intr-un ritm aproape identic. Stanisev recunoaste ca, nu demult, unii preconizau o desolidarizare a Bulgariei de Romania. In acest moment, cooperarea bilaterala este "satisfacatoare".

"In toate aceste aspecte, sublinia Stanisev, Uniunea Europeana poate desprinde un puternic mesaj de stabilitate si democratie". "Linia noastra economica - desi uneori nepopulara - se dovedeste a fi sanatoasa. Avem deja un excedent bugetar. Unele tari, inclusiv din UE, releva Stanisev, nu se pot lauda cu un astfel de rezultat".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.