Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a facut publica o convorbire telefonica prin care l-a asigurat pe presedintele Siriei, Bashar al-Assad, ca Iranul va ataca Israelul daca o singura racheta israeliana va lovi Siria. Dar, in ciuda acestui avertisment, conflictul nu pare sa poata fi oprit. Imediat dupa ce a expirat ultimatumul acordat cetatenilor din sudul Beirutului, care au fost anuntati ca aceasta zona a capitalei libaneze urmeaza a fi bombardata deoarece adaposteste importante cladiri ale gruparii Hezbollah, marina militara israeliana a bombardat, joi seara, rezervoarele de combustibil ale aeroportului international din Beirut, iar apoi cartierul siit al orasului.

Vineri, la lumina zilei, desi flacarile mistuiau suburbiile sudice ale capitalei libaneze, s-a putut observa ca raidurile israeliene nu lovisera principalele locatii ale Hezbollah. In schimb, aviatia israeliana a distrus vineri mai multe cai de acces din sudul Beirutului. Autostrada care facea legatura intre Beirut si Damasc a fost inchisa, in urma unor atacuri ale armatei israeliene, iar un depozit de carburant al centralei Jiyyeh a fost de asemenea tinta unui atac.

Decizia statului evreu de a intensifica atacurile a fost adoptata in urma unei reuniuni a oficialilor din serviciile de securitate, la o zi dupa ce Israelul a blocat porturile libaneze, a lovit aeroportul din Beirut si doua baze aeriene din apropiere de Siria, si a atacat podurile si cladirile de la sol. Raidurile si bombardamentele israeliene s-au soldat deja cu moartea a 55 de civili libanezi. In replica, tirurile de rachete ale Hezbollah trase catre nordul Israelului au ucis doi civili si au ranit alti 95. Ofensiva militara din sudul Libanului a coincis cu o ampla incursiune israeliana in Fisia Gaza, tot cu scopul eliberarii militarului rapit de Hamas.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit ieri, la cererea guvernului libanez, care a solicitat incetarea imediata a focului. Israelul a cerut ca ONU sa avertizeze Siria si Iranul, celelalte doua state pe care oficialii israelieni le plaseaza pe "axa raului", ca nu e bine "sa se joace cu focul". Israelul nu va face nici un pas inapoi.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.