Fosta agenta secreta CIA Valerie Plame a decis sa-l dea in judecata pe vicepresedintele american pentru ca i-a deconspirat identitatea

Pentru vicepresedintele SUA, 13 iulie a fost azi cu ghinion: Valerie Plame Wilson impreuna cu sotul sau, Joseph C.Wilson IV, fost ambasador, au decis sa-l dea in judecata pe Dick Cheney.

Acesta ar fi conspirat cu Karl Rove, consilier prezidential, si cu fostul adjunct al consilierului presedintelui, I. Lewis "Scooter" Libby, sa-i pedepseasca pe cei doi soti, pentru ca au fost critici la adresa administratiei prezidentiale.

Personajul-cheie

Valerie Plame Wilson este agenta CIA sub acoperire care a avut un rol major in dezvaluirea unor rapoarte de informatii care demonstrau ca Irakul nu detine arme de distrugere in masa. Plame doreste sa porneasca o "cruciada" impotriva vicepresedintelui american, deoarece acesta i-a deconspirat public identitatea secreta de agent CIA sub acoperire, in legatura cu dosarul presupuselor arme de distrugere in masa pe care le detinea Saddam Hussein. Sotii Wilson au declarat ca acest scandal le-a anulat practic sansele de a-si continua carierele pe care le aveau inainte de dezvaluirile orchestrate de echipa lui Cheney.

Expertii in materie de jurisprudenta constitutionala au opinat insa ca acest proces intentat de sotii Wilson va trebui mai intii de toate sa ocoleasca un obstacol major: imunitatea pe care o are vicepresedintele american in fata acuzatiilor in spete civile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.