Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, n-a avut tocmai cuvinte bune pentru rusul Serghei Lavrov, cu care s-a vazut la Ankara.

Noul sef al diplomatiei americane, Condoleezza Rice, i-a reprosat omologului sau rus, Serghei Lavrov, faptul ca reformele democratice coordonate de Kremlin sunt lente. In sprijinul afirmatiilor sale, Condoleezza Rice a vorbit despre atitudinea Moscovei in cazul gigantului petrolier Iukos, concentrarea puterii in mainile Kremlinului, care isi numeste acum guvernatori regionali, si interventiile asupra presei si a mass-media electronice in special.

Toate acestea, a spus Condoleezza Rice, fac dificila construirea unei relatii speciale, complete si profunde intre Moscova si Washington. Vorbind cu jurnalistii, secretarul de stat american a precizat ca Statele Unite nu doresc sa se lege de acest subiect pentru a crea dificultati in dialogul necesar cu Rusia. "Nu cred ca izolarea Rusiei, aflata in randul statelor care se dezvolta, ar putea fi o solutie", a spus Condoleezza Rice, adaugand ca tara sa prefera sa-i sustina pe cei care doresc sa instaureze acolo adevarata democratie.

INGRIJORARI

Un responsabil american a declarat sub acoperirea anonimatului ca Rice a vrut sa profite de prima sa intalnire cu Lavrov pentru a-i prezenta ingrijorarile tot mai mari ale Washingtonului in privinta democratiei din Rusia. Ministrul rus de Externe a declarat, la randul sau, ca motivele care apropie Rusia de Statele Unite sunt mai importante decat chestiunile care le despart si a conchis ca intalnirea cu noul secretar de stat al Casei Albe a fost un succes. In privinta nemultumirilor privind democratia din Rusia, Serghei Lavrov a spus ca presedintele Vladimir Putin va raspunde la toate aceste intrebari in cadrul intalnirii cu liderul american, George Bush. Lavrov a tinut sa mai sublinieze faptul ca Moscova este ingrijorata de situatia din Iran, dar insista ca aceasta trebuie rezolvata doar pe cale diplomatica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.