Rusia obtine la ora actuala profituri uriase datorita cresterii pretului petrolului si gazelor naturale pe piata internationala.

Dar, cum foloseste Kremlinul acesti bani si cine profita de ei? Moscova moderna este un oras in care exista deopotriva masini scumpe si magazine de lux - si chioscuri unde se vinde ciocolata si tigari si alaturi de care cersesc copii si femei in varsta.

Astazi Rusia este mai bogata decat cu doar cativa ani in urma, dar inca sunt multi oameni care nu profita defel de aceste bogatii.
"Sigur, intreaga economie a crescut foarte rapid si au venit multi bani in tara. Si - desigur - nivelul saraciei este acum probabil de 10 ori mai mic decat era acum 10 ani", spune Anton Lopukhin care lucreaza la ministerul educatiei.

Pe vremea comunismului avea - la fel ca restul tarii - o leafa sigura, chiar daca nu prea mare. Dupa dezmembrarea fostei URSS functionarii publici in mod particular au avut de suferit din cauza schimbarilor. Anii 90 au fost cei mai grei.
Acum, insa, cand Rusia se imbogateste de pe seama bogatiilor sale naturale, viata incepe sa fie ceva mai usoara.

"Al doilea fiu al meu s-a nascut in 1990 si in anul urmator URSS a disparut si a inceput noua Rusie. Nivelul salariilor si sprijinul din partea guvernului au scazut substantial asa ca toata lumea a trebuie sa mai caute o slujba suplimentara. Eu aveam trei de-o data", spune domnul Lopukhin.

Astazi insa Rusia a depasit acele greutati. S-a imbogatit din cresterea pretului petrolului si gazelor naturale intr-o masura pe care nu si-ar fi inchipuit-o nimeni.

"E ca si cum ai castiga 10 mii de dolari la cazinou. Ai fost sarac lipit si te-ai imbogatit peste noapte si acum vrei sa le arati tuturor ca ai si tu bani si-ti permiti lucruri pe care nu ti le permiteai cu doar cateva zile in urma", spune Vladimir Milov, fostul adjunct al Ministrului Energiei al Rusiei care este afiliat acum Institutului pentru Politici Energetice din Moscova.

"Aceasta noua bogatie a schimbat literalmente tara. A schimbat multe in vietile noastre zilnice. A schimbat radical politica autoritatilor rusesti - nu intotdeauna la modul cel mai fericit, dar schimbarea e reala."

"Multe din aceste schimbari sunt pozitive intrucat Rusia a reusit sa se detaseze de trecutul sau tumultuos, de criza economica pe care am trait-o in anii 90. Si multe din lucrurile pe care le-au facut autoritatile ruse a avut un impact pozitiv in mod particular in domeniul disciplinei bugetare", spune fostul adjunct al ministrului energiei.

Guvernul Rusiei a incercat sa distribuie noua bogatie cat de cat egal. Astfel, a formulat patru "proiecte nationale" in domeniile educatiei, sanatatii, agriculturii si constructiei de locuinte subventionate.
Acestea sunt cele patru domenii bugetare care au fost cel mai grav lovite in timpul crizei din anii 90.
Dar fostul adjunct al ministrului energiei, Vladimir Milov este ingrijorat ca tara sa va pierde o sansa reala de a se transforma. El se teme ca de noua bogatie va profita o mana de oameni bogati si influenti, apropiati Kremlinului.

Rusia moderna continua sa fie nostalgica dupa statutul pierdut de superputere si domnul Milov se teme ca reforma interna substantiala va fi neglijata in favoarea consolidarii puterii pe scena internationala.
"Sunt semne ingrijoratoare ca - in loc sa devenim o tara mai responsabila, moderna si dezvoltata - cu ajutorul profiturilor obtinute din comertul cu energie - devenim o tara imprevizibila; o tara in care doar un grup mic de initiati beneficiaza de pe urma acestei bogatii suplimentare."

"O tara care este pregatita si dornica sa nu respecte regula jocului si sa obtina niste avantaje pe scena internationala", spune domnul Milov adaugand: "putere si influenta sunt cuvintele cheie. Din pacate telul actualei administratii prezidentiale nu pare a fi dezvoltarea durabila si modernizarea, ci obtinerea de influenta si putere."

Administratia Putin a profitat de pe urma entuziasmului produs de noua bogatie a tarii. Multi rusi sunt dispusi sa creada ca el este cel care a facut posibil succesul financiar al tarii datorat cresterii pretului petrolului.

Dar, in vreme ce in Rusia sunt unii oameni bogati peste orice inchipuire, sunt si altii - majoritatea - care traiesc din venituri modeste, cel putin dupa standardele europene. Conform statisticilor oficiale, salariul lunar mediu in Moscova este de 650 de dolari.

In afara capitalei este de numai 375 de dolari. Guvernul recunoaste ca are sansa si responsabilitatea de a corecta unele greseli ale trecutului. Cele patru proiecte nationale sunt raspunsul - cel putin oficial.

Dar Rusia a mai trait experienta de a pierde peste noapte lucruri care pareau garante: slujbe, economii, o tara intreaga - URSS.

Acum pare incapabila sa se decida daca vrea sa investeasca in proiecte pentru viitor, sau daca vrea pur si simplu sa se bucure de prosperitatea de moment si de influenta internationala adusa de aceasta - stiind in acelasi timp ca intr-o buna zi toate aceste pot disparea.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.