Israelul a impus o blocada aeriana si maritima impotriva Libanului si isi continua operatiunile militare declansate in urma capturarii, miercuri, de catre militanti Hezbollah, a doi soldati israelieni.
Ministrul israelian al securitatii publice, Avi Dichter, a declarat ca Israelul regreta profund daca, in cursul operatiunilor in interiorul Libanului, au fost ucisi sau raniti civili, dar nu poate ignora atacul de gherilelor Hezbollah impotriva militarilor israelieni.

"Daca autoritatile libaneze au permis fortelor Hezbollah sa atace Israelul in acest mod", a declarat ministrul israelian postului de televiziune pan-arab Al Jazeera, "trebuie sa inteleaga ca poarta raspunderea si aceasta raspundere implica si consecinte. Daca Hezbollah a decis sa comita atacuri teroriste impotriva Israelului si a lasat guvernul libanez sa achite nota de plata, atunci aceasta este o problema libaneza interna", a mai declarat ministrul israelian.

Se relateaza ca in Liban au fost ucisi circa de civili, in timp ce in partea de nord a Israelului, in urma atacurilor cu rachete lansate de fortele Hezbollah, au fost ucisi doi civili, iar altii au fost raniti.

Joi dimineata, locuitorii Beirutului s-au trezit auzind o serie de explozii care au adus aminte de timpurile intunecate ale razboiului civil.

Aeroportul international din capitala Libanului era atacat de avioane de lupta israeliene.

La putin timp dupa aceea, autoritatile libaneze au fost fortate sa inchida aeroportul, iar zborurile deviate spre Cipru.

Ofensiva israeliana a continuat. Urmatoarea tinta, unul din sediile postului de televiziune al miscarii Hezbollah, intr-o suburbie din sudul Beirutului. Oamenii au alergat afara din cladire, pe strazi a fost mare agitatie.

Seful departamentului de stiri externe, Ibrahim Moussawi, spune ca atacul s-a soldat cu ranirea mai multor angajati, dar postul a continuat sa emita.

Directorul scolii internationale libaneze din Bucuresti, Nassar Nassar, se afla joi dimineata la Beirut si a descris la BBC atmosfera din Beirut.

"Oamenii nu inteleg de ce atacul asa de violent si asa de aspru asupra unei intregi tari. Si, v-am spus, nu toti tin cu Hezbollah. Pedepsiti pe Hezbollah, pedepsiti pe sustinatorii lor, care sunt o parte din sudul Libanului - nu toata tara"

In Liban, bilantul victimelor din randul civililor se ridica la circa 40.

Intre timp, luptatorii Hezbollah au tras mai milte rachete asupra partii de nord a Israelului. Au murit doi civili, mai multi au fost raniti.

Generalul izraelian, Ido Nechustan, a declarat la BBC ca Israelul este atacat si va continua sa se apere.

"Douazeci de orase, localitati mai mici si sate sunt atacate continuu cu rachete Katiusa. Oamenii sunt in adaposturi. Am lansat o campanie cuprinzatoare care vizeaza o serie de tinte legate direct sau indirect de activitatea terorista. Nu putem tolera o situatie in care sa fim la bunul plac al unei organizatii teroriste care actioneaza din interiorul unei tari vecine suverane, Libanul" a spus generalul Ido.

In opinia analistilor, sunt cele mai grave confruntari de dupa 1996 - an in care trupele israeliene inca ocupau partial sudul Libanului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.