Cladirea din New York distrusa, luni, de explozia provocata de medicul american de origine romana, Nicholas Bartha, a servit, in prima jumatate a secolului XX, drept loc de intalnire a unui grup secret considerat de istorici ca fiind nucleul pe baza caruia a fost creata Agentia Centrala de Informatii (CIA), relateaza "The New York Times" in editia sa on-line. Astfel, cotidianul american a dezvaluit ca imobilul cu patru etaje a fost construit in 1882 si declarat monument istoric de municipalitatea new-yorkeza.

In acel loc s-au derulat, incepand din 1927, intrunirile lunare ale unui grup secret cunoscut sub numele "Camera", format din personalitati ale orasului. Acestea au colectat, neoficial, informatii pentru presedintele Franklin D. Roosevelt, inaintea si in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Grupul secret, fondat in 1917, pare sa se fi intrunit in cladire pana in 1940, inchiriind un apartament nelocuit si al carui numar de telefon nu figura in anuarul abonatilor. Cercul personalitatilor din New York avea legaturi stranse cu serviciile de informatii britanice si cu liderii mondiali si invita la reuniuni diverse personalitati. Dupa izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial in Europa, in 1939, grupul si-a reorientat eforturile spre activitatea de contraspionaj.

La cererea lui Roosevelt, el a pus la punct planuri de aparare a fabricilor de armament impotriva actelor de sabotaj si proiecte de inasprire a controlului la frontiere, pentru a impiedica spionii straini sa intre in SUA. "Camera" se folosea de relatiile sale pentru a avea acces la conturile bancare suspectate ca sunt folosite de spioni straini si pentru a monitoriza activitatile navale japoneze din Pacificul de Sud. Activitatea grupului a fost inlocuita, ulterior, de eforturi oficiale de strangere de informatii, care au rezultat in infiintarea, in 1947, a Agentiei Centrale de Informatii (CIA). Conform specialistilor in afaceri imobiliare, cladirea, care in anii 1980 era estimata la 395.000 USD, valora astazi peste 6.000.000 USD.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.