Tarile membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU, plus Germania, si-au trimis ministrii de externe la Paris pentru a discuta despre reactia Iranului la pachetul de stimulente economice si financiare menit sa duca la oprirea programului nuclear al Teheranului.

La intalnire participa si seful diplomatiei Uniunii Europene, Javier Solana, care a avut marti o intrevedere cu negociatorul iranian.

Uniunea Europeana si-a exprimat deja dezamagirea in legatura cu discutiile de la Bruxelles.
In cadrul acestora, negociatorul sef al Iranului in chestiuni nucleare, Ali Larijani, a respins presiunile externe menite sa accelereze luarea unei decizii la Teheran, in ceea ce priveste propunerile comunitatii internationale.

In Teheran, purtatorul de cuvant al ministerului iranian de externe, Hamid Reza Asefi, a spus ca pachetul de masuri contine ambiguitati.
"Pachetul contine diverse elemente, de natura politica si economica. Fiind o gama larga de masuri, este normal sa existe si numeroase lucruri neclare, pe care vom incerca sa le clarificam", a spus el.

Discutii la varf

Javier Solana va oferi mai multe detalii despre ultimele discutii in cadrul reuniunii de miercuri, la care participa si ministrul american de externe, Condoleezza Rice.

Washington-ul a facut mari presiuni asupra Teheranului, pentru ca acesta sa ofere un raspuns clar inaintea reuniunii Grupului Statelor Industralizate, care incepe sambata la Moscova.

Dar Iran-ul a dat de inteles ca nu va oferi un "da" sau "nu" prea curand, insistand intre timp ca programul sau nuclear este unul civil, si nu are componente militare, asa cum banuiesc statele occidentale.

Sunt toate sansele ca actuala situatie sa ramana nemodificata. Numerosi diplomati occidentali cred ca Teheranul nu face altceva decat sa traga de timp si sa incerce sa speculeze diviziunile din Consiliul de Securitate ONU.

Rusia si China nu sunt de acord cu impunerea de sanctiuni impotriva Iranului, atata vreme cat aceasta tara este angajata inca in mod oficial in negocieri cu comunitatea internationala.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.