Israelul a confirmat ca doi dintre militarii sai au fost capturati in sudul Libanului de gruparea fundamentalista musulmana siita, Hezbollah.
Israelul a anuntat ca va considera guvernul libanez raspunzator de soarta celor doi.

Anuntul vine pe fundalul unei ofensive majore a armatei israeliene in Fasia Gaza si a fost facut de postul de televiziune al gruparii militante siite Hezbollah, al-Manar.

Conform anuntului - militarii au fost capturati in zori si au fost dusi intr-un loc calificat drept sigur, dar nu s-a precizat daca cei doi sunt in viata sau nu.
Intre timp, armata israeliana a intrat in sudul Libanului pentru a-i cauta pe cei doi disparuti. Primul ministru al Israelului, Ehud Olmert, a declarat ca acestea sunt zile dificile pentru Israel si cetatenii sai.
"Sunt probleme la sud si nord de granitele noastre care ne ameninta stabilitatea si incearca sa ne testeze hotararea. Vor esua si vor plati un pret greu pentru intentiile lor", a spus premierul Olmert care a convocat o reuniune de urgenta a cabientului israelian.

Hezbollahul a anuntat ca cei doi soldati vor fi folositi ca element de negociere pentru a obtine eliberarea tuturor detinutilor din inchisorile israeliene.

Mai multe victime ranite

Capturarea lor a avut loc in timpul unor lupte puternice duse in regiunea de frontiera din sudul Libanului. Hezbollahul a lansat zeci de rachete si Israelul a raspuns cu atacuri de artilerie si aeriene.

Se relateaza ca ar fi fost bombardate un pod si o uzina electrica. Un purtator de cuvant al armatei israeliene a anuntat ca au fost mai multe victime.
Guvernul libanez nu a facut nici o declaratie pana acum, dar Israelul a precizat ca-l considera responsabil pentru soarta militarilor.
Intre membrii guvernului libanez se numara si un membru al Hezbollah.

Locuitorii taberelor de refugiati palestinieni si cei ai suburbiilor Beirutului, care sunt in general siiti, au inceput sa sarbatoreasca vestea.

Hezbollahul a mai capturat trei militari israelini in anul 2000. Ei au murit in timpul operatiunii, dar patru ani mai tarziu gruparea miltianta a oferit trupurile lor neinsufletite in schimbul a 430 de detinuti palestineini si libanezi din inchisorile israeliene.

Anterior, Israelul anuntase ca ar fi ranit un lider de seama al organizatiei militante islamiste Hamas in urma unui raid aerian asupra unei cladiri din Gaza.
Mohamed Deif este unul dintre liderii militanti aflati pe lista celor mai cautate persoane de catre Israel. Hamas sustine ca el nu se afla in cladirea atacata in momentul raidului, dar a confirmat ca mai multi lideri palestinieni tineau acolo o intrunire.
Israelul si-a intetit campania militara si in alte zone din Gaza. Tancurile si infanteria au inaintat spre partea centrala a Fasiei Gaza ocupand drumul principal si taind literalmente regiunea in doua.
Israelul sustine ca-l cauta pe caporalul Gilad Shalit - capturat de militantii palestinieni - si ca este hotarat sa puna capat aprovizionarii cu arme din afara a militantilor care lanseaza rachete asupra oraselor israeliene.

"Sunt ingrijorati de un singur soldat si vor sa uite tragedia a zeci de mii de palestinieni care se afla in inchisorile israeliene - unii de peste 15 ani. Asa ca daca Israelul vrea sa-l redea pe caporal familiei sale, trebuei sa elibereze o parte a detinutilor palestinieni", a precizat un purtator de cuvant al Hamas.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.