Viktor Ianukovici este candidatul noii coalitii pro-ruse formate in parlamentul Ucrainei

Cine s-ar fi gandit ca la un an si jumatate de la revolutia portocalie din Ucraina, presedintele Iuscenko e pus in situatia de a a vedea cum un vechi adversar politic este desemnat oficial pentru functia de prim-ministru? Viktor Ianukovici este candidatul noii coalitii pro-ruse formate in parlament, la nici o saptamana de la prabusirea celei alcatuite din politicieni care au sprijinit protestele de masa ale Revolutiei Portocalii. O intorsatura de situatie care s-a datorat trecerii partidului socialist dintr-o tabara in alta.

Haos in loc de alegeri in diverse posturi cheie ale legislativului - asa ar putea fi rezumata situatia la inceputul sedintei parlamentului de la Kiev - scena unor confruntari intre deputati, in interior, si ulterior, a unor demonstratii, nu prea mari, in fata cladirii.

Partidele din coalitia portocalie, Blocul Timosenko si partidul pro-prezidential Ucraina Noastra sustin ca noua coalitie parlamentara e ilegala. In afara de declaratii, deputatii lor au recurs la megafoane si sirene, ca sa bruieze discursurile parlamentare.

Victor Ianukovici este contracanditatul din 2004 al actualului presedinte Viktor Iuscenko

Intre timp, alti parlamentari, de data aceasta de la Partidul Regiunilor, al fostului premier Ianukovici, au blocat accesul la podiumul prezidiului si la sistemul electronic de vot, pentru a permite, potrivit corespondentilor de presa, sa anunte crearea unei asa numite coalitii anti-criza.

Aceasta alianta este alcatuita din Partidul Regiunilor , socialisti si comunisti. Iar noul ales presedinte al Parlamentului este Olexandr Moroz, liderul socialistilor si partener, pana joia trecuta, al celorlalte doua partide din proaspat refacuta coalitie portocalie.

Cele trei formatiuni cazusera de acord ca vor avea un candidat comun la postul de presedinte al parlamentului, dar Olexandr Moroz a trecut de acest consemn si si-a inaintat si el candidatura.

In semn de protest, celelalte doua partide din trioul portocaliu s-au abtinut, iar liderul socialistilor a fost ales, in mare parte multumita sprijinului opozitiei.

A doua zi dupa aceasta numire-surpriza, a venit si vestea noii coalitii, care a spus ca il va desemna pe Victor Ianukovici la postul de premier.

Marea intrebare este ce va face presedintele Iuscenko, care a avut pana acum o atitudine destul de rezervata

Formatiunea sa, Partidul Regiunilor, a obtinut cele mai multe mandate la alegerile parlamentare, nu suficient insa pentru a forma singur manoritatea.

Dar sedinta de marti a parlamentului dovedeste, in agitatiei de inceput, ca impreuna cu comunistii si socialistii, poate strange suficiente voturi ca sa hotarasca de exemplu, cate comisii parlamentare sa fie infiintate.

Incertitudinile nu s-au incheiat. cele doua partide ramase in coalitia portocalie contesta legalitatea celei noi, in timp ce aceasta spune ca de facto, partidele pro-occidentale nu au destul voturi impreuna.

Si, peste toate acestea, marea intrebare este ce va face presedintele Iuscenko, care a avut pana acum o atitudine destul de rezervata.

Reforma constitutionala i-a diminuat destul de mult prerogativele, si parlamentul este cel care il desemneaza si alege pe premier.

Dar presedintele poate dizolva parlamentul daca acesta nu reuseste sa formeze guvernul in termen de 60 de zile de la prima sa sedinta, tinuta pe 25 mai.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.