Marea Britanie a decis sa trimita un numar suplimentar de trupe in Afganistan.

Circa 9 sute de militari se vor alatura celor 4500, aflati deja in provincia sudica Helmand, una dintre cele mai periculoase din regiune.

Anuntul survine dupa ce Marea Britanie a pierdut 6 soldati in Helmand, din cauza atacurilor talibanilor.
Ministrul apararii, Des Brown, a declarat in fata Parlamentului ca numarul trupelor a fost revizuit in concordanta cu cererile comandantilor militari din teren, insa a adaugat ca trimiterea noului contingent fusese prevazuta.

El a precizat ca trupele din Helmand au profitat de oportunitatea de a lua pozitii avansate in nordul provinciei, mai repede decat se calculase initial, iar rezistenta talibana a creat o presiune crescuta asupra fortei britanice.

Ministrul a respins criticile potrivit carora guvernul de la Londra ar fi subestimat virulenta atacurilor talibane.
Dezbateri

Operatiunea britanica din Afganistan se bucura de un sprijin larg in randul partidelor parlamentare britanice, insa exista temeri ca scopul misiunii, care initial era una de reconstructie, se schimba de la zi la zi, operatiunea devenind treptat una menita sa combata insurgenta care destabilizeaza guvernul afgan.
Din cei 9 sute de soldati suplimentari, trei sute sunt ingineri care vor ajuta la refacerea infrastructurii afgane.

Marea Britanie insista ca operatiunea din Helmand nu face parte dintr-un razboi impotriva drogurilor si ca soldatii nu vor trece la distrugerea culturilor de opiu.
Pe de alta parte, ministrul Des Brown a salutat faptul ca tarile NATO care au soldati in Afganistan le ofera trupelor mai multa flexibilitate si libertate de actiune.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.