Seful serviciului federal de securitate al Rusiei a declarat ca liderul cecen rebel Samil Basaev a fost ucis.

Seful FSB, Nikolai Patrusev, a fost aratat la televiziunea rusa raportandu-i presedintelui Putin ca Samil Basaiev si un numar de alti rebeli au fost ucisi in cursul unei operatiuni in Ingusetia, regiune vecina Ceceniei.
Patrusev a spus ca Samil Basaiev planuia un nou atac, care sa coincida cu summitul G8 al liderilor principalelor tari industrializate, programat la sfarsitul saptamanii la St Petersburg.

Samil Basaiev, declarat inamic nr 1 al Rusiei, dar aflat si pe lista de teroristi internationali a Natiunilor Unite, a revendicat responsabilitatea pentru o parte dintre cele mai sangeroase atentate. Cele mai notorii a ramas asedierea scolii din Beslan, cand au murit, pe langa atentatori, cateva sute de elevi si profesori
si capturarea teatrului Dubrovka din Moscova. Daca va fi confirmata, moartea lui Samil Basaev va reprezenta un punct de cotitura in campania Moscovei impotriva rezistentei cecene.

Nu este prima oara ca autoritatile ruse afirma ca l-au ucis pe Basaiev, dar de data aceasta, anuntul lui Patrusev a fost reluat si salutat de presedintele Putin.

Dintre toti liderii rebelilor ceceni, Samil Basaev este figura cea mai proeminenta. Un barbat carismatic, care putea da dovada de umor, dar si de o violenta fara limite, fiind preocupat, mai presus de orice, de rolul si locul pe care i le va acorda istoria.

Samil Basaev a fost responsabil pentru cele mai indraznete si sangeroase atacuri impotriva civililor rusi din timpul celor doua razboaie cecene. Pe lista acestor operatiuni: atacarea si ocuparea unui spital din Budionovsk in care se aflau o mie de pacienti in vara lui 1995. Ulterior, atacarea teatrului de vara Dubrovka din Moscova. Impreuna cu capturarea scolii din Beslan, aceste trei atacuri au dus la moartea a peste cinci sute de oameni.

Politica propriu-zisa a fost o ocupatie secundara pentru Basaev, care a considerat mereu ca adevarata lui misiune este independenta Ceceniei. A participat la alegerile din 1996, dar in locul sau a fost preferat Aslan Mashadov, un bun orator, militar de cariera care, pentru a preintampina luptele pentru putere, l-a numit pe Basaev ca prim ministru , nereusind niciodata insa, dupa cum se pare, sa exercite vreun control asupra lui.

In timpul primului razboi cecen Samil Basaev a tinut sus drapelul unui islamism radical si a reusit, in felul acesta, sa primeasca banii si echipele de voluntari furnizate de organizatiile islamiste din orientul mijlociu. Au exista mereu voci care s-au intrebat cat de sincer este Samil Basaev atunci cand se prezinta drept luptator pentru islam. Cert este ca, tocmai aceste semne de intrebare, dar si ajutorul primit de Samil Basaev de la grupari considerate teroriste, l-au facut pe Vladimir Putin sa invoce superioritatea morala a Moscovei in lupta impotriva rebelilor ceceni si sa prezinte conflictul cecen drept modul in care se implica Rusia in lupta impotriva terorismului international.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.