Schimbare de peisaj politic la Kiev. Din portocaliul pro-occidental, Ucraina tinde sa revina la rosul pro-moscovit.

Nu de intensitatea celui anterior, pentru ca este imposibil: nu va permite asa ceva nici Occidentul, dar nici noii lideri ai noii coalitii de guvernamant, o coalitie care se doreste de centru-stanga si care are pretentia de a fi considerata ca singura salvare a Ucrainei de la divizare si disparatie ca stat sub forma lui actuala.

Noua coalitie majoritara este alcatuita din Partidul regiunilor, condus de Viktor Ianukovici, noul pretendent la functia de premier, din socialistii lui Aleksandr Moroz, uns deja presedinte al Radei supreme, si din comunistii lui Piotr Simonenko. Iulia Timosenko, "doamna de fier" a Ucrainei, careia, conform scenariului "portocaliu", urma sa-i revina carma guvernului, a declarat ca se retrage in opozitie. Nu inainte insa de a-i cere sefului tarii, Viktor Iuscenko, sa dizolve parlamentul. Fireste, Iuscenko nu va da curs acestei invitatii: un asemenea gest ar insemna alte luni de "stagnare si incertitudine politica", in conditiile in care Occidentul devine tot mai nerabdator ca lucrurile sa se rezolve "asa cum trebuie".

Un pericol mai mic

Oricum nu mai este "cum trebuie", adica varianta "portocalie". Analistii kieveni cred ca instalarea lui Moroz la carma parlamentului a marcat sfarstiul "revolutiei oranj" din Ucraina. A inceput o noua faza din istoria tarii, una destul de confuza din punct de vedere al perspectivelor. Multi politologi prognozeaza o viata scurta acestei "aliante rosii". De altfel, la fel s-a spus si despre "coalitia portocalie". Un lucru este insa cert: Timosenko nu va mai fi prim-ministru. Iuscenko poate rasufla usurat: cel putin poate sa-si duca la bun sfarsit actualul mandat. Ce va fi mai departe ramane de vazut. Oricat ar fi el de pro-moscovit, Ianukovici, in calitate de patron pentru cabinetul de ministri, nu poate sa fie un pericol mai mare decat o Timosenko prim-ministru. Circula, de altfel, zvonuri ca aceasta schimbare de "culoare" ar fi fost pusa la cale de Iuscenko si Ianukovici. Si ca totul a fost stabilit pana la cele mai mici detalii. Nimic nu e imposibil in ziua de azi in Ucraina: orice rasturnare de situatie.

Atributii ciuntite

Chiar si aparitia unei "ample coalitii", dupa model german. Ianukovici a anuntat ca mai asteapta pana maine un raspuns din partea blocului pro-prezidential "Ucraina noastra". In republica, Iuscenko a avertizat ca noua coalitie are la dispozitie doar doua saptamani pentru formarea viitorului guvern. Si a mai conditionat aprobarea candidaturii la functia de premier de deblocarea procedurii legislative de depunere a juramantului de catre judecatorii Curtii constitutionale.

"Vrea sa termine cu reforma politica", s-au grabit sa concluzioneze analistii. De ce nu, in ultima instanta? Lui Iuscenko ii place sa fie sef al tarii, dar unul cu puteri depline, nu unul cu atributii ciuntite si fara controlul parghiilor economico-financiare, intrate toate pe mana premierului si a parlamentului. Se anunta o saptamana politica fierbinte in Ucraina. Cu noi surprize. Pentru ca destul de straniu s-a comportat Iulia Timosenko: revolta ei a fost una ponderata, dar care poate fi linistea dinaintea furtunii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.