Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit cu usile inchise pentru a discuta un proiect de rezolutie prezentat de Cvartetul de Pace pentru Orientul Mijlociu privind retragerea fortelor israeliene din Fasia Gaza si eliberarea demnitarilor palestinieni capturati.

Textul nu are, insa, nici o sansa sa fie adoptat, ca urmare a opozitiei Statelor Unite, membru cu drept de veto in cadrul Consiliului si principal aliat al statului evreu.

Victime in Gaza

Ofensiva terestra si raidurile aeriene ale armatei israeliene s-au intensificat in vederea recuperarii soldatului israelian, rapit pe25 iunie. Joi seara, ministrul palestinian de Interne, Saeed Seyam, a facut un apel catre toate serviciile de securitate prin care cerea acestora sa isi indeplineasca "datoria religioasa si morala si sa infrunte agresiunea israeliana". 22 palestinieni si un soldat israelian si-au pierdut viata in confuntarile violente dintre fortele israeliene si aripile armate ale formatiunilor palestiniene in Fasia Gaza.

Armata israeliana isi continua ofensiva in fasie cu scopul declarat de a opri atacurile cu rachete ale militantilor palestinieni. Potrivit unei surse a securitatii palestiniene, blindatele israeliene au avansat 4 kilometri in Gaza, la vest de Beit Lahiya, localitate care a fost joi teatrul confruntarilor violente dintre activistii mai multor grupuri radicale palestiniene si fortele israeliene. Printre victimele palestiniene se numara doi militanti ai miscarii Hamas si doi combatanti ai formatiunii Jihadul Islamic, iar 26 de civili au fost raniti. Doctorul Mohammed Sultan, seful sectiei de Urgente a spitalului din Beit Lahiya a declarat ca "cea mai mare parte a celor omorati sunt civili" si a precizat ca "sapte persoane dintre cele ranite se afla in stare foarte grava".

Tancurile si buldozerele israeliene au ocupat pozitii pe locurile a trei foste colonii parasite in septembrie anul trecut. Premierul palestinian Ismail Haniyeh a condamnat operatiunea de pedepsire colectiva a palestinienilor declansata de statul evreu si a cerut comunitatii internationale sa intervina ca sa puna capat ofensivei israeliene.

Ministrul israelian al Apararii Amir Peretz a dat asigurari ca este gata sa ordone retragerea trupelor daca soldatul rapit este eliberat si daca obtine asigurari ca tirul cu rachete din Gaza spre Israel va inceta imediat. ‘’Nu avem deloc intentia sa ramanem sau sa neimpotmolim in Gaza’’, a subliniat el. Noam Shalit, tatal militarului rapit, s-a pronuntat in favoarea unui eventual schimb de prizonieri intre Israel si palestineni, care sa aiba drept rezultat eliberarea fiului sau. In sfarsit, 27 de ministri si demnitari palestinieni arestati la 29 iunie in Cisiordania au comparut in fata unor tribunale militare israeliene care le-au prelungit perioada de arest.

Majoritatea fortelor de securitate din Gaza sunt fidele partidului Fatah si presedintelui Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, nu organizatiei Hamas. Seful diplomatiei palestiniene, Saeb Erekat, a precizat ca Abbas nu le-a cerut fortelor palestiniene sa riposteze.

Cea de-a zecea zi a operatiunii ‘’Ploaie de vara’’ in Fasia Gaza

Operatiunea militara israeliana ‘’Ploaie de vara’’ a intrat ieri in cea de-a zecea zi. Alti trei palestinieni au fost ucisi, Israelul intensificandu-si ofensiva in Fasia Gaza. Fortele aeriene ale Israelului au informat ca au atacat pozitii ale unor militii palestiniene din nordul Fasiei Gaza, care, potrivit unor surse spitalicesti palestiniene, au cauzat moartea a trei persoane si ranirea altora.

Generalul Aviv Kojavi, aflat la comanda operatiunilor, a declarat ieri pentru postul de radio public ca armata israeliana nu are intentia de a ocupa tot nordul Gazei, ci numai pozitiile strategice. Generalul israelian, se referea la zonele din care militiile au lansat rachete Kasam asupra teritoriului Israelului.

Totodata, activisti palestinieni au lansat ieri trei rachete asupra Israelului, dinspre Fasia Gaza, fara a provoca victime, a anuntat un purtator de cuvant militar. O racheta a cauzat pagube unei statii de benzina in apropiere de orasul Sderot, in sudul Israelului, iar celelalte doua au cazut in locuri virane, potrivit purtatorului de cuvant. In total, 12 rachete au fost trase impotriva sudului Israelului joi si ieri, dupa declansarea unei ample ofensive in nordul Fasiei Gaza pentru a stopa aceste lansari de rachete, a precizat sursa citata.

De cand s-a declansat Intifada in septembrie 2000, sute de rachete artizanale au fost lansate asupra orasului Sderot, ucigand cinci civili israelieni si ranind alte zeci. Gruparile armate palestiniene au marit recent raza de actiune a unor rachete, astfel incat o racheta a ajuns marti in centrul orasului Ashkelon. Numarul ranitilor, pe care premierul Ismail Haniye i-a vizitat joi la spitalul Shifa din Gaza, depaseste 70 de persoane, potrivit ultimelor date oficiale. Incursiunea prin nord, dupa cea efectuata in sud la sfarsitul lunii iunie, are ca obiectiv inlaturarea militiilor din zona de frontiera, pentru ca noile rachete Kasam cu raza lunga de actiune - 15 kilometri - sa nu ajunga in orasul Ashkelon.

Analisti militari israelieni au apreciat, ca aceasta masura este ‘’ca o aspirina impotriva cancerului’’, deoarece atunci cand trupele se vor retrage din fasia de sase kilometri pe care au intrat, militiile vor putea ataca din nou acest oras, precum si alte orase israeliene. Israelul si-a extins joi ofensiva in nord, unde militiile sunt mult mai bine inarmate. Surse militare israeliene au spus ca tancurile au sosit in ultimele ore pana la tabara de refugiati Yabalia, unde traiesc peste 100.000 de palestinieni iar consecintele unui proiectil de artilerie sau o ale unei rachete pot fi devastatoare.

Pe plan international, tarile arabe au Cerut Consiliului de Securitate al ONU sa ceara fortelor israeliene sa se retraga imediat din Fasia Gaza, dar Franta si SUA au apreciat ca proiectul lor de rezolutie este dezechilibrat. Seful diplomatiei italiene, Massimo D’Alema, a estimat ca recurgerea la forta de catre armata israeliana in Fasia Gaza pentru a obtine eliberarea soldatului israelian rapit este ‘’disproportionata’’.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.