Parlamentul ucrainean a aprobat ieri numirea Iuliei Timosenko in functia de prim-ministru, votul avand loc in prezenta presedintelui Viktor Iuscenko. Votul pentru numirea premierului fusese amanat joi cu 24 de ore, din cauza lipsei consensului privind unele portofolii ministeriale, dar in cursul noptii de joi spre vineri partidele politice din coalitia guvernamentala au ajuns la un acord complet, urmand sa fie anuntati si membrii noului executiv de la Kiev. Marul discordiei a fost postul de ministru de interne, dorit de Blocul Timosenko, dar si de Partidul Socialist al lui Olexander Moroz.

Prezentandu-si programul de guvernare in Parlament, Iulia Timosenko a promis ca "va distruge verticala coruptiei" in Ucraina, anuntand si crearea unui "registru negru". Printre obiective a citat "ireversibilitatea cresterii pensiilor" si "eliminarea tuturor obstacolelor pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii". In ce priveste relatiile Ucrainei cu Rusia, ele trebuie sa devina un "parteneriat conform intereselor celor doua tari". Rusia este "primul nostru partener prioritar, dar calea noastra duce in Europa", a precizat Timosenko, promitand "crearea unei baze pentru integrarea europeana si formarea in societate a unei majoritati pro-europene", pentru ca Ucraina "sa urmeze aceasta cale in mod demn si rapid". Iar presedintele Iuscenko a promis ca "noul guvern nu va fura" si "nu va lua mita", subliniind, in aplauzele parlamentarilor, ca stie ca "asa ceva poate parea o fantezie in Ucraina".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.