Transnistria cere Moscovei suplimentarea numarului de militari rusi in regiunea separatista

La scurt timp dupa ce Chisinaul a semnalat concentrarile transnistrene de forta si tehnica militara din zona de securitate din Transnistria, iar Tiraspolul a negat informatiile, copresedintii Comisiei Unificate de Control au inceput sa accepte ca in zona de securitate exista o problema. Potrivit lui Ion Solonenko, reprezentant al Chisinaului, Comandamentul Militar din regiune a constatat mai multe incalcari in zona de securitate, pe care le va discuta in regim de urgenta. La randul sau, reprezentantul Tiraspolului, Oleg Gudim, a declarat ca in situatia creata in zona de securitate este nevoie de marirea contingentului rus de mentinere a pacii desfasurat in regiune.

Intr-un comentariu difuzat recent, Agentia rusa APN prognozeaza iminenta izbucnirii unui razboi pe Nistru, acuzand Chisinaul de crearea conditiilor pentru escaladarea noului conflict si introducerea in regiune a unui contingent militar occidental. "Avem toate semnele politice, economice si diplomatice ale unui apropiat razboi", a declarat liderul regiunii separatiste nistrene Igor Smirnov, intr-un interviu acordat presei de la Moscova. "Autoritatile moldovene deja pregatesc opinia publica mondiala pentru razboiul pe care-l vor declansa in curand", a mai sugerat el. Potrivit liderului transnistrean, acest razboi ar putea fi inceput de autoritatile de la Chisinau inainte de alegerile parlamentare din 6 martie, deoarece acest lucru ar insemna "instituirea starii de urgenta pe malul drept al Nistrului, amanarea alegerilor si extinderea puterii presedintelui Voronin". "Un mic razboi victorios i-ar oferi presedintelui moldovean sansa de a-si extinde autoritatea", a mai declarat Smirnov.

'Tiraspolul intimideaza locuitorii>>

In schimb, guvernul de la Chisinau a difuzat o declaratie in care acuza Administratia transnistreana de pregatirea metodica a unei destabilizari armate de mari proportii pe Nistru. In declaratie se mentioneaza ca autoritatile din Transnistria intreprind activ actiuni de mobilizare, concentreaza unitati armate si tehnica de lupta in zona de securitate si desfasoara o ampla campanie propagandistica. Potrivit Executivului de la Chisinau, aceste actiuni au drept scop intimidarea locuitorilor regiunii cu un pretins pericol militar care, chipurile, ar proveni din partea autoritatilor oficiale ale Moldovei si a poporului ei. De asemenea, Guvernul a declarat ca Moldova a fost si ramane atasata metodelor exclusiv politice de reglementare a conflictului sau teritorial si ca niciodata si in nici un caz nu se va lasa antrenata intr-o confruntare militara cu locuitorii din Transnistria. Guvernul a atentionat comunitatea internationala asupra evolutiei periculoase a proceselor din regiunea transnistreana, considerand necesara mobilizarea eforturilor diplomatice ale acesteia, pentru contracararea actiunilor imprevizibile si agresive ale Administratiei de la Tiraspol si ale structurilor de forta ale acesteia.

Raportorii CE au solutii

Raportorii CE pentru Moldova, Josette Durrieu si Andre Kvakkestad, au avut marti, la Tiraspol, intrevederi cu pretinsul ministru de externe al Transnistriei, Valeri Litkai, si cu presedintele pretinsului soviet suprem al regiunii separatiste, Grigori Maracuta. Dupa intalnirea cu Litkai, Durrieu a declarat ca "un posibil model de solutionare a conflictului transnistrean ar putea fi cel utilizat in Serbia si Muntenegru". Comentand declaratiile raportorilor CE, Litkai a spus ca "acesta este un bun model de solutionare a conflictului, care ar asigura partilor un grad inalt de independenta". "In cazul Serbiei si Muntenegru, un factor important este prezenta Uniunii Europene in calitate de garant, care isi indeplineste functiile destul de dur. Ar fi bine ca garantii solutionarii conflictului transnistrean sa actioneze la fel de dur, mai ales atunci cand este vorba despre incalcarea drepturilor unei parti de catre cealalta parte", a subliniat el. Potrivit lui Litkai, Europa este destul de ingrijorata de relatiile actuale dintre Chisinau si Tiraspol.

Discutii pe tema alegerilor din Moldova

"Raportorii AP CE au prezentat deja mai multe documente Consiliului Europei in privinta situatiei de pe Nistru. Noi nu am fost de acord intotdeauna cu declaratiile lor, acestea fiind de cele mai multe ori o repetare a tezelor formulate de propaganda neagra a Chisinaului", a conchis Litkai. Potrivit site-ului pretinsului minister de externe transnistrean, in cadrul intalnirii raportorilor AP CE cu Litkai a fost discutata si pozitia conducerii transnistrene fata de alegerile parlamentare din Moldova. Litkai sustine ca "Transnistria are o experienta in domeniul conlucrarii, inclusiv cu organizatiile internationale, in privinta scrutinelor din Moldova". El a subliniat ca, pana in prezent, Chisinaul nu s-a adresat Tiraspolului in vederea viitoarelor alegeri, desi prezenta observatorilor europeni la sectiile de votare organizate de Chisinau pentru locuitorii Transnistriei este foarte importanta. "Acest lucru ar permite excluderea posibilitatii falsificarii rezultatelor votarii la aceste sectii", a conchis Litkai.

Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse a acuzat autoritatile de la Chisinau ca incearca sa inlature Tiraspolul din procesul de negocieri, ca urmare a retinerii delegatiei ruse, care se indrepta catre Tiraspol pentru a participa la sedinta Comisiei Unificate de Control. "Chemand comunitatea internationala sa-si concentreze eforturile sale diplomatice pentru a preveni escaladarea tensiunii in jurul Transnistriei, Chisinaul, de fapt, continua insistent sa puna piedici artificiale in activitatea mediatorilor straini in vederea restabilirii dialogului dintre parti si a reluarii procesului de negocieri", se arata intr-un document al MAE rus. Amintim ca la 1 februarie vamesii moldoveni nu le-au permis accesul in zona de securitate diplomatilor rusi, care mergeau la sedinta ordinara a CUC.

Drept replica, co-presedintele CUC din partea Chisinaului, Ion Solonenco, a declarat ca nota MAE, care obliga diplomatii straini sa obtina permisiunea de a vizita Transnistria, se refera la toti diplomatii, indiferent de scopul deplasarii in regiunea separatista, si este un document ale carui prevederi trebuie respectate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.