Japonia, Statele Unite si Marea Britanie au pregatit o rezolutie a Consiliului de Securitate care cere natiunilor sa blocheze toate fondurile, bunurile si tehnologia ce ar putea fi folosita de Coreea de Nord la dezvoltarea programului de fabricare a rachetelor.

De asemenea, rezolutia mai cere Coreei incetarea imediata a dezvoltarii, experimentarii si proliferarii rachetelor balistice, aducand in discutie moratoriul asupra tirurilor de rachete.

Rusia si China se opun unor sanctiuni dure si prefera o recomandare puternica a Consiliului de Securitate, dar care nu cantareste atat de greu precum o rezolutie. Ambasadorul Moscovei la ONU, Vitali Churkin, a declarat ca tara sa are "ingrijorari serioase’’ in privinta actiunilor Coreei de Nord, dar se opune sanctiunilor si prefera o solutionare diplomatica. Si China a adoptat o pozitie similara Rusiei, a declarat ambasadorul Frantei la ONU, Jean Marc de la Sabliere, a carui tara detine presedintia Consiliului luna aceasta.

Sabliere a subliniat faptul ca, "in cadrul Consiliului (de Securitate n.r.) 13 delegatii s-au pronuntat in favoarea unei rezolutii, iar alte doua au estimat ca o declaratie prezindentiala ar fi mai potrivita". Coreea de Nord a testat o serie de rachete, inclusiv una cu raza lunga de actiune, capabila sa atinga Alaska. Tensiunea a crescut in nordul Asiei, iar comunitatea internationala si-a exprimat nemultumirea.

Ambasadorul Japonei la Natiunile Unite, Kenzo Oshima a spus ca testele efectuate de Coreea de Nord in 1998 "au fost destul de serioase’’, dar ca acelea de acum sunt mult mai serioase si ingrijoratoare. Oshima a cerut Consiliului de Securitate o actiune rapida si a declarat ca spera ca o rezolutie sa fie adoptata cat mai curand,iar discutiile legate de acest lucru sa inceapa imediat. In 1998, China a fost singurul stat care s-a opus oricarei actiuni a Consiliului de Securitate contra Phenianului, iar acesta a emis doar o declaratie de regret fata de efectuarea testului. Ambasadorii celor 5 state membre permanente ale Consiliului de Securitate, Vitali Churkin- Rusia, ambasadorul Frantei la ONU, Jean Marc de la Sabliere, John Bolton- SUA, Wang Guangya -China si Emyr Jones Parry -Marea Britanie au spus ca toti cei 15 membri vor sa trimita un semnal puternic Coreei de Nord.

Ambasadorul britanic Jones Parry a precizat ca toti membrii Consiliului de Securitate si-au exprimat clar ingrijorarea fata de gestul Phenianului.

Reprezentantul Londrei la ONU a spus ca statele membre trebuie sa ramana unite in aceasta criza si sa raspunda rapid Coreei. Actiunile intreprinde de Coreea de Nord au fost condamnate vehement de catre comunitatea internationala. Uniunea Europeana a denuntat "tirurile provocatoare", iar NATO a evocat faptul ca "actele de provocare merita un raspuns ferm din partea comunitatii internationale".

Phenianul trebuie sa-si schimbe comportamentul

Casa Alba spera ca Beijingul sa adopte o pozitie mai dura, care sa aiba efect asupra comportamentului Coreii de Nord - tara dependenta de asistenta economica chineza. Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a declarat: "In prezent, aceasta nu mai e o problema a SUA si Coreii de Nord, e problema tarilor din regiune, care trebuie sa ceara Coreii de Nord sa-si schimbe comportamentul". "Cat despre masurile pe care trebuie sa le luam pentru a convinge Coreea de Nord sa-si modifice politica in domeniul nuclear si in cel al rachetelor - despre ele vom vom discuta in urmatoarele doua zile", a mai spus Condoleezza Rice.

Coreea de Nord nu se lasa intimidata

Un act de legitima aparare. Astfel au caracterizat autoritatile comuniste de la Phanian exercitiul de miercuri, in cursul caruia au lansat sapte rachete, dintre care una cu raza lunga de actiune. Declaratia a venit din partea Ministerului nord-coreean de Externe. Potrivit comunicatului respectiv, testele au facut parte din manevrele obisnute desfasurate de armata nord-coreeana pentru ameliorarea capacitatilor sale defensive.

Mai mult, lansarile de rachete vor continua, iar Phenianul va face uz de forta impotriva oricui va exercita presiuni pentru a determina Coreea de Nord sa renunte la aceste teste. Ministerul nord-coreean de Externe a mai precizat ca aceste exercitii nu au nici o legatura cu negocierile privind ambitiile nucleare ale Phenianului in care sunt implicate Statele Unite, Rusia, China, Japonia si Coreea de Nord. Autoritatile de la Phenian se simt incurajate de atitudinea Rusiei si a Chinei, care s-au opus cererii Japoniei si Statelor Unite de a impune sanctiuni dure la adresa Coreei de Nord.

Scutul american anti-racheta si-a dovedit eficienta
Scutul american anti-racheta este eficient. Acest fapt a fost dovedit cu prilejul testului de ieri efectuat de Coreea de Nord. Responsabilii Pentagonului au declarat ca sistemele de interceptare plasate in California si Alsaka au intrat imediat in stare de alerta pentru a interveni. Comandamentul american de Nord, care opereaza aceste sisteme, a precizat ca a fost in masura sa determine rapid faptul ca rachete lansate de nord-coreeni nu reprezinta o amenintare pentru teritoriul american. Racheta Taepodong-2 a cazut in mare la doar 40 de secunde dupa lansare, astfel ca nu a fost nevoie de o riposta.

Numerosi experti au pus la indoiala eficacitatea scutului american anti-racheta, sub motiv ca acesta nu a fost testat suficient. Intregul program, aflat inca in teste, a fost activat de mai multe ori de la sfarsitul anului 2004, dar este prima data cand acest lucru se intampla ca raspuns la o amenintare specifica. Programul a costat peste 92 de miliarde de dolari de la lansarea sa, in 1984.

In ajunul testelor au aparut "probleme’’ in legatura telefonica cu Phenianul

Accesul la informatiile cu privire la lansarea de catre Coreea de Nord (Republica Populara Democrata Coreeana, RPDC) a unor rachete balistice a fost ingreunat de ‘’probleme neasteptate’’ aparute pe linia telefonica Moscova-Phenian. Ieri dimineata, ca si zilele trecute, toate incercarile de a intra in legatura cu corespondentul agentiei ruse de presa in capitala nord-coreeana, au fost ratate, operatorii telefonici din RPDC raspunzand la toate apelurile ca ‘’telefonul abonatului este ocupat’’, ‘’nu raspunde’’ sau ‘’numarul format este gresit’’.

S-a observat ca legatura telefonica cu Phenianul se ‘’deterioreaza’’ de fiecare data cand in Coreea de Nord se produc evenimente importante. In astfel de cazuri tara asiatica este timp indelungat rupta de lumea exterioara. Agentia oficiala de presa nord-coreeana ACTC a anuntat abia ieri testarea rachetelor, citand in acest sens declaratia purtatorului de cuvant al MAE de la Phenian, adauga agentia rusa de presa.

Beijingul face apel la mentinerea stabilitatii in Peninsula Coreea

China face apel la regelementarea situatiei create de lansarile de rachete balistice nord-coreene, a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze, Jiang Yu, adaugand ca Beijingul mentine contacte cu toate tarile interesate in scopul mentinerii pacii si stabilitatii in Peninsula Coreea. La Beijing este asteptat consilierul secretarului de stat al SUA Christofer Hill, care va dezbate criza creata de rachetele nord-coreene cu adjunctul ministrului chinez de externe.

‘’China si-a exprimat deja preocuparea in legatura cu testele nord-coreene si face apel la toate partile sa nu faca pasi capabili sa complice situatia’’, a reiterat reprezentantul MAE chinez, care a repetat practic continutul unui comunicat emis miercuri de institutia diplomatica de la Beijing. Acelasi responsabil chinez a confirmat indirect ca nici China nu a dispus de informatii referitoare la iminenta testelor cu rachete ale Coreii de Nord.

‘’Aceste lansari nu au nici o legatura cu China’’, a specificat aceasta. China si-a exprimat din nou preocuparea ieri in legatura cu testele de rachete nord-coreene dar s-a abtinut sa condamne regimul comunist de la Phenian, in timp ce Japonia si SUA s-au pronuntat cu fermitate in problema rachetelor Coreii de Nord. Lansarile de rachete balistice nord-coreene au suscitat un val de condamnare internationala si preocupare in acelasi timp.

Seulul se teme de posibilitatea lansarii unor noi rachete

Ministrul sud-coreean al apararii, Yoon Kwang-ung, a mentionat ieri posibilitatea ca Republica Populara Democrata Coreeana (RPDC, Coreea de Nord) sa lanseze noi rachete in urmatoarele zile. Intr-o interventie in cadrul unei comisii parlamentare, oficialul de la Seul a apreciat ca acest risc exista, daca se tine cont de pregatirile facute in ultimele doua luni pentru acest tip de teste, precum si de echipamentele si instalatiile pregatite in Coreea de Nord pentru o astfel de eventualitate. Nici consilierul prezidential pe probleme de politica externa si securitate, Suh Choo-suk, nu a exclus o astfel de posibilitate si a afirmat ca guvernul sud-coreean actioneaza in acord cu aceasta.

Intr-un program radiofonic, consilierul prezidential sud-coreean a explicat ca lansarea celor sapte rachete nord-coreene, intre care una intercontinentala si restul cu raza scurta si medie de actiune, asupra Marii Japoniei, constituie ‘’un act de presiune politica’’. Intentia Coreii de Nord, a adaugat consilierul, este de a schimba sistemul de contacte multilaterale cu un dialog bilateral cu SUA.

Ingrijorare internationala

Washington-ul si-a trimis in regiune un inalt emisar specializat in problemele Coreii de Nord. Presedintele american, George W. Bush a declarat ca, esecul lansarii rachetei cu raza lunga de actiune de catre Coreea de Nord nu diminueaza cu nimic ingrijorarea Statelor Unite in ceea ce priveste programul nuclear nord-coreean.

Japonia a anuntat ca va lua masuri in urma acestui gest pe care-l considera o amenintare la adresa securitatii sale nationale. Autoritatile de la Tokio au precizat ca-si vor coordona deciziile cu aliatii lor. Ministrul nipon al Apararii, Fukushiro Nukaga, a precizat ca "fortele de aparare ale Japoniei vor continua sa ia masuri de intarire a securitatii. Navele si avioanele noastre participa la aceasta ora la o misiune menita sa culeaga informatii privind locul unde au aterizat rachetele si daunele provocate", a spus ministrul Apararii. Si Coreea de Sud - o alta tara vecina cu regimul comunist de la Phenian - si-a exprimat ingrijorarea, spunand ca relatiile bilaterale vor avea de suferit.

Ministrul de Externe al Australiei, Alexander Downer, a facut apel, de asemenea, la China: "China ar trebui sa continue sa faca tot ce-i sta in putere nu numai sa opreasca Phenianul de la testarea altor rachete ci si sa revina la negocierile in sase", a declarat premierul australian. Franta a condamnat actiunile Coreei de Nord si a acuzat-o ca este "un actor major al proliferarii rachetelor in lume". Ministerul Afacerilor Externe francez a cerut Coreei de Nord "sa respecte cu strictete moratoriul pe care aceasta l-a semnat in 1999.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.