Criticii marii coalitii dreapta+stinga in Germania se vad siliti s-o recunoasca acum ca unicul instrument care permite reformarea statului federal.

Camera Superioara a parlamentului de la Berlin voteaza astazi sfirsitul "razboiului" dintre Bundesrat si Bundestag in procesul federal de legiferare. Scopul reformei constitutiei federale, propusa de cancelarul Angela Merkel, este reducerea birocratiei excesive din sistemul german prin clarificarea atributiilor atit pentru cele 16 landuri, cit si pentru guvernul central de la Berlin. Mai precis, miza votului de azi este "impiedicarea celor doua Camere ale parlamentului, cea Inferioara - Bundestag, si cea Superioara - Bundesrat, de a se neutraliza reciproc, prin trasarea mai clara a prerogativelor fiecareia", comenteaza "Deutsche Welle".

Ce vrea Merkel de la Constitutie

Scopul reformelor propuse de cancelar este evitarea impasurilor decizionale din parlament care pot degenera in crize politice si in functionarea ineficienta a statului. De-a lungul timpului, sistemul federal german a trecut prin adevarate crize politice tocmai datorita puterii landurilor de a interveni in politica federala. Acest fapt s-a reflectat la nivel politic prin majoritatile din Camerele parlamentare care puteau bloca decizii si masuri propuse de guvernul federal, in functie de interesele si coloraturile politice ale landurilor, reflectate in configuratia celor alesi in parlament.

"Aceasta este cea mai importanta reforma a timpului nostru. Cu acest proiect demonstram ca avem curaj", a declarat Merkel, inca de la inceputul votului in Camera Inferioara a parlamentului, pe 30 iunie, facind indirect referire la temerile de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Germania si-a proiectat sistemul federal in asa fel incit sa impiedice o centralizare excesiva a puterii la Berlin, ca in timpul regimului nazist, sau o alta venire la putere a unui dictator, cum a fost Hitler, prin mijloace democratice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.