Dupa 1.400 de ani, Marea Britanie isi schimba ceremonialul

Camera Lorzilor din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a pasit intr-o noua era, odata cu desfiintarea postului de Lord Chancellor (lord cancelar), vechi de 1.400 de ani, si alegerea, pentru prima data, a unui speaker, care sa prezideze Camera superioara a parlamentului de la Londra.

Baroneasa Helene Hayman (57 de ani) a fost desemnata de catre colegii sai in postul de speaker, in cadrul unei ceremonii foarte simple. Noua candidati s-au aflat in cursa pentru noul post, care este platit cu un salariu anual de 101.668 de lire sterline (147.000 de euro).

Decizia de a infiinta postul de speaker al Camerei Lorzilor a fost luata de premierul laburist Tony Blair in 2003, pentru desfiintarea unei anomalii constitutionale in baza careia rolul de speaker al Camerei Lorzilor era detinut de un membru al guvernului, in acest caz de catre Lord Chancellor, care cumula astfel functii executive, legislative si judiciare, deoarce el era si cel mai inalt magistrat al regatului.

Odata cu desfiintarea postului de Lord Chancellor vor disparea si alte aspecte de ceremonial, precum rolul pe care-l avea Lord Chancellor in timpul "discursului tronului". El era de fapt cel care-i inmana reginei Elisabeta a II-a discursul scris de guvern si pe care ea il citea la deschiderea sesiunii parlamentare. In mod traditional, Lord Chancellor purta peruca si ciorapi lungi si statea pe o perna speciala, umpluta cu lana englezeasca, scotiana, irlandeza si galeza, simbolizand bunastarea britanica. Acum, pe celebra perna va sta baroneasa Hayman, dar... fara peruca.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.