In replica fata de 'oferta de unificare' a presedintelui Basescu, Tiraspolul cere suplimentarea trupelor rusesti din Transnistria.

Recenta declaratie a presedintelui Basescu despre un plan propus Republicii Moldova de intrare impreuna cu Romania in Uniunea Europeana a provocat cel mult comentarii prudente ale autoritatilor de la Chisinau, dar si reactii ferme ale regimului separatist transnistrean.

Autoritatile Republicii Moldova, inclusiv presedintele Vladimir Voronin, pastreaza deocamdata tacerea cu privire la recentele declaratii ale Presedintelui Basescu.

Doar ministrul adjunct de externe, Valeriu Ostalep, a precizat, intr-un interviu la BBC, ca discutii intre Bucuresti si Chisinau despre intrarea, in tandem, a Romaniei si Republicii Moldova in Uniunea Europeana nici nu au fost purtate.

'Oferta' - argument in negocierile Tiraspol-Chisinau

In schimb, ministrul securitatii din guvernul autoproclamatei republici nistrene, Vladimir Antiufeev, a declarat deja pentru publicatia moscovita "Nezavisimaia Gazeta" ca regimul de la Tiraspol va cere, in consecinta, suplimentarea prezentei militare ruse in regiune.

Cum se vede din declaratia lui Traian Basescu, intentiile istorice ale Romaniei fata de Moldova s-au pastrat. Vom tine cont de acest lucru atunci cand vom purta negocieri cu Chisinaul. In plus, vom insista asupra maririi numarului militarilor din trupele ruse ruse de mentinere a pacii in regiune.

El a mai sugerat ca regimul separatist din estul Republicii Moldova isi va radicaliza pozitia in negocierile privind solutionarea conflictului transnistrean. "Cum se vede din declaratia lui Traian Basescu - a spus Vladimir Antiufeev - intentiile istorice ale Romaniei fata de Moldova s-au pastrat. Vom tine cont de acest lucru atunci cand vom purta negocieri cu Chisinaul.In plus, vom insista asupra maririi numarului militarilor din trupele ruse ruse de mentinere a pacii in regiune", a declarat ministrul transnistrean al securitatii.

In prezent, potrivit ultimelor estimari, Rusia are in regiunea controlata de regimul separatist de la Tiraspol circa 1500 de militari, inclusiv din asa-numitul contingent de mentinere a pacii.

Corespondentul ziarului "Nezavisimaia Gazeta" sustine ca declaratia presedintelui Basescu "va consolida pozitia Rusiei in regiune", dar "si a autoproclamatei republici". "In Transnistria Basescu este aproape aplaudat", scrie publicatia rusa.

De la 1990, eventuala unire a Republicii Moldova cu Romania a fost mereu invocata de liderii de la Tiraspol ca motiv principal pentru optiunea lor separatista.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.