Ingrijorarea cea mai mare o provoaca rachetele de tipul Taepodong-2, cu o raza de actiune de peste 1.500 de km, care, in principiu, poate lovi teritoriul american.

Japonia, SUA si Marea Britanie au propus o rezolutie a Consiliului de Securitate care sa le ceara tuturor natiunilor sa blocheze fondurile, bunurile si tehnologia pe care Coreea de Nord le-ar putea utiliza pentru programul sau de rachete.

Consiliul de Securitate s-a intrunit intr-o reuniune de urgenta, in urma testelor cu rachete efectuate noaptea trecuta si in aceasta dimineata de Fenian. Coreea de Nord a lansat sapte rachete, printre care si o racheta Taepodong-2, cu raza lunga de actiune.

SUA, multumite de discutii

Proiectul de rezolutie cere Coreii de Nord sa puna capat imediat dezvoltarii, testarii si desfasurarii de rachete balistice.

Ambasadorul SUA la ONU, Michael Boloton, s-a declarat multumit de felul in care s-au purtat, pana acum discutiile.

Nici unul dintre membrii Consiliului nu a aparat ceea ce au facut nord-coreenii, si cred ca modul in care decurge intrunirea arata ca in ansamblu comunitatea internationala nu e de acord cu aceste lansari de rachete nord-coreene.

Michael Bolton

"Nici unul dintre membrii Consiliului nu a aparat ceea ce au facut nord-coreenii, si cred ca modul in care decurge intrunirea arata ca in ansamblu comunitatea internationala nu e de acord cu aceste lansari de rachete nord-coreene."

Intrebarea-cheie ramane: va aproba China aceasta rezolutie?

Pentru moment, nu e limpede, discutiile continua iar votul final nu urmeaza sa fie dat astazi.

Apel catre China

Casa Alba spera ca Beijingul sa adopte o pozitie mai dura, care sa aiba efect asupra comportamentului Coreii de Nord - tara dependenta de asistenta economica chineza.

Aceasta nu mai e o problema a SUA si Coreii de Nord, e problema tarilor din regiune.

Condoleezza Rice

Ministrul de externe al SUA, Condoleezza Rice, a declarat: "In prezent, aceasta nu mai e o problema a SUA si Coreii de Nord, e problema tarilor din regiune, care trebuie sa ceara Coreii de Nord sa-si schimbe comportamentul".

"Cat despre masurile pe care trebuie sa le luam pentru a convinge Coreea de Nord sa-si modifice politica in domeniul nuclear si in cel al rachetelor - despre ele vom vom discuta in urmatoarele doua zile." - a spus Condoleezza Rice.

Coreea de Nord nu a emis nici o declaratie oficiala, dar un presa japoneza l-a citat pe Ri Pyong-dok, un inalt functionar nord-coreean, cu o explicatie potrivit careia rachetele ar tine de suveranitatea nationala si nu pot exista dubii in aceasta privinta.

Ingrijorare internationala

Washington-ul si-a trimis in regiune un inalt emisar specializat in problemele Coreii de Nord.

Fenianul a mai lansat o racheta cu raza lunga de actiune in 1998.

Japonia a anuntat ca va lua masuri in urma acestui gest pe care-l considera o amenintare la adresa securitatii sale nationale. Autoritatile de la Tokio au precizat ca-si vor coordona deciziile cu aliatii lor.

In 1998, cand Coreea de Nord anuntase ca pune un satelit pe orbita, japonezii au constat ingroziti ca o racheta a trecut peste tara lor, aterizand in Pacific

Ministrul nipon al apararii, Fukushiro Nukaga, a precizat: "Fortele de Aparare ale Japoniei vor continua sa ia masuri de intarire a securitatii. Navele si avioanele noastre participa la aceasta ora la o misiune menita sa culeaga informatii privind locul unde au aterizat rachetele si daunele provocate", a spus ministrul apararii.

Si Coreea de Sud - o alta tara vecina cu regimul comunist de la Fenian - si-a exprimat ingrijorarea, spunand ca relatiile bilaterale vor avea de suferit.

Ministrul de externe al Australiei, Alexander Downer, a facut apel, de asemenea, la China: "China ar trebui sa continue sa faca tot ce-i sta in putere nu numai sa opreasca Fenianul de la testarea altor rachete ci si sa revina la negocierile in sase", a declarat premierul australian.

China nu si-a facut cunoscuta pozitia, deocamdata.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.