Zi importanta pentru comunitatea internationala: seful negociatorilor iranieni si cel diplomatiei Uniunii Europene vor evoca astazi "ambiguitatile" propunerii occidentale de cooperare nucleara civila, economica si politica, oferta prezentata Teheranului pentru a-l determina sa renunte la activitatile sale nucleare suspecte.

Cei sase (cei cinci membri permanenti ai Consiliului de securitate al ONU - Franta, Marea Britanie, SUA, Rusia si China, plus Germania) cer Iranului sa dea "un raspuns rapid si constructiv", dupa cum s-a exprimat Parisul, la "pachetul" supus analizei Iranului la 6 iunei.

In asteptarea unui raspuns - data limita fixata de comunitatea internationala fiind de 12 iulie, cu trei zile inaintea summitului G8 de la Sankt-Petersburg - negociatorul iranian, Ali Larijani si inaltul reprezentant UE pentru politica externa si securitate comuna, Javier Solana (foto), se vor intalni astazi, "probabil intr-o tara europeana", in speranta obtinerii raspunsului atat de dorit. In ajun, China si Rusia au somat din nou Teheranul sa iasa din mutenie si sa-si expuna punctul de vedere.

La Moscova, apelul a fost lansat de chiar presedintele Vladimir Putin, care a indemnat Teheranul sa accepte masurile preconizate de Cei sase. "Dorim ca Iranul sa fie de acord cu sugestiile partenerilor nostri", a spus liderul de la Kremlin. In acelasi spirit s-au pronuntat si autoritatile de la Beijing, care au solicitat, la randul lor, Iranului sa raspunda pozitiv la propunerile de sistare a programului de imbogatire a uraniului. "Dosarul iranian se afla intr-o faza cruciala", a afirmat purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze, Jiang Yu. "Speram ca Teheranul va corda atentie temerilor comunitatii mondiale si va da un raspuns care sa nu dezamageasca", a adaugat el.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.