Investigatorul european care cerceteaza afirmatiile potrivit carora Polonia si Romania ar fi gazduit pe teritoriul lor inchisori secrete ale CIA a informat luni ca executivele celor doua tari nu au dat nici un raspuns la cererile legate de anchetele proprii in domeniu.

Senatorul elvetian Dick Marty a mentionat, in raportul prezentat luna trecuta, cele doua tari ca posibile locatii ale unor centre secrete de detentie pentru persoane suspectate de terorism. Ambele state au respins aceste acuzatii. Marty, raportor al Consiliului Europei, nu a oferit dovezi clare si directe privind existenta in trecut in aceste tari a unor centre de detentie ale CIA (Agentia Centrala de Informatii a SUA).

In schimb, el a mentionat dovezi circumstantiale bazate informatiile de zbor furnizate de Agentia europeana pentru trafic aerian. In raportul sau, senatorul elvetian a informat ca o serie de natiuni europene au ajutat la transportarea a 17 detinuti care au afirmat ca au fost rapiti de agenti secreti ai CIA si transferati in secret in centre de detentie din intreaga lume. Unii au precizat chiar ca au fost transportati in inchisori americane de la Guantanamo (Cuba) si din alte tari, printre care Polonia, Romania, Egipt si Iordania, unde au fost torturati sau supusi unor rele tratamente.

Atat Marty, cat si Franco Frattini, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar al UE pentru justitie, libertate si securitate, au cerut imediat informatii din Polonia si Romania cu privire la activitatea CIA in cele doua tari si cu posibila implicare a guvernelor lor in violarea drepturilor omului. "Nu am primit nici un raspuns, nici o informatie in legatura cu aceste cereri’’, a declarat Marty comisiei Parlamentului European care face o investigatie paralela in legatura cu aceasta problema. Raportul lui Marty a fost respins de membrii polonezi ai Parlamentului European, care au afirmat recent ca acesta se bazeaza pe zvonuri si nu ofera nici o dovada concreta.

Polonia si Romania au anuntat ca vor deschide anchete interne in noiembrie anul trecut, cand au aparut pentru prima data referirile la posibila existenta pe teritoriul lor a unor centre secrete de detentie ale CIA. Dar detaliile acestor investigatii, care au durat cateva saptamani in ambele tari - nu au fost niciodata date publicitatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.