La Bagdad, un grup de barbati inarmati l-au rapit pe ministrul adjunct al energiei electrice si pe cei nouasprezece membri ai corpului sau de paza. Raad al-Harith si garda sa circulau intr-un convoi de masini, care a fost prins intr-o ambuscada in estul orasului.

Este a doua rapire a unui politician irakian din ultimele zile.

Sambata a mai fost rapit un un membru sunnit al parlamentului irakian.

Vicepremierul irakian, Barham Salih, a declarat la BBC ca, pentru rezolva problemele de securitate ale Irakului, va fi nevoie ca tara sa si SUA sa coopereze in viitor, vreme de mai multi ani.

Uciderea lui al-Zarqawi 'nu e un factor agravant'

Ambasadorul SUA in Irak a declarat la BBC ca recenta ucidere a fostului lider al-Qaeda in Irak, Abu Musab al-Zarkawi, nu a avut un impact semnificativ asupra violentelor.

Una din consecinte a fost totusi ca gruparile de insurgenti isi intetesc contactele cu autoritatile irakiene si ale coalitiei internationale. Zalmay Khalilzad a declarat la BBC ca in urmatoarele saptamani sunt prevazute mai multe astfel de intalniri.

Locului atacului cu bomba de la Bagdad, din 3 iulie

"Cred ca moartea lui Zarkawi si recentul plan de reconciliere anuntat de guvernul irakian au incurajat unele grupuri sa intre in contact cu noi. Unele din ele erau intimidate de Zarkawi. Dar, pe de alta parte - in ce priveste nivelul violentelor - nu se poate spune ca moartea lui a avut impact" a spus domnul Khalilzad, intr-un interviu la BBC.

El a precizat ca in urmatoarele saptamani sunt programate o serie de intalniri, dar nu a dat detalii privind identitatea grupurilor. Este probabil ca e vorba de grupurile mai moderate, nereligioase, sau nationaliste. Adica acele grupuri care - spera Statele Unite - ar putea fi convinse sa depuna armele si sa se alature procesului politic.

Aceste contacte nu se vor extinde si asupra gruparilor radicale si violente precum al-Qaeda. Acestea par hotarate sa impiedice orice eforturi de reconciliere nationala ale guvernului irakian - dovada fiind o bomba care a explodat sambata la Bagdad, ucigand aproape 70 de persoane.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.