4 iulie 1776 - 4 iulie 2006

"In fiecare an, de Ziua Independentei, americanii celebreaza actiunea curajoasa a fondatorilor natiunii noastre din 4 iulie 1776, cand au semnat Declaratia de Independenta ", spune presedintele George W. Bush, intr-un mesaj catre lume. "Cinstind viziunea indrazneata a fondatorilor si avand in vedere evenimentele de la 11 septembrie, americanii pretuiesc si mai mult unitatea nationala si apreciaza mai adanc viata - credinta noastra, dragostea fata de familie si fata de prieteni, pentru libertatea noastra. In aceasta noua etapa, americanii isi reevalueaza idealurile care fac puternica tara noastra. Oamenii nostri lupta in razboiul contra terorii. Ei merita recunostinta intregului popor care pretuieste libertatea." (George Bush)

Prin aceasta decizie curajoasa, fondatorii au demonstrat dragostea lor pentru libertate si au dovedit ca pot lupta si muri pentru libertate. Declaratia de Independenta a Americii enunta filozofia politica pe care s-au intemeiat Statele Unite: puterea guvernului deriva in mod democratic din puterea natiunii si rolul guvernului este de a promova libertatile si interesele tuturor cetatenilor sai.

La acel moment, ideile respective au fost considerate revolutionare. Intr-o lume condusa de monarhii si imperii, acei colonisti au fost constienti ca erau autorii a ceva cu totul nou. Dupa 230 de ani, aceasta filozofie este si astazi la fel de puternica. Libertatile care se sarbatoresc cu ocazia acestei Zile a Independentei sunt libertatea cuvantului, a religiei, dreptul la libera asociere, libertatea presei, ca si respectul pentru drepturile fundamentale ale fiecarei persoane, indiferent de rasa, etnie sau credinta - sunt la fel de importante in viata americana. Ziua Independentei celebreaza adoptarea oficiala, pe 4 iulie 1776, de catre Congresul Continental de la Philadelphia, a Declaratiei de Independenta, actul de nastere al Statelor Unite ale Americii.

In momentul semnarii, Statele Unite erau formate din 13 colonii aflate sub autoritatea regelui George al III-lea al Angliei. Relatiile dintre colonii si metropola erau de mai multa vreme tensionate de disputele privind taxele ce trebuiau platite Angliei. Situatia era considerata o forma de tiranie deoarece colonistii, deli plateau impozite Coroanei Britanice, nu aveau nici un reprezentant in Parlamentul britanic si, prin urmare, nu aveau nici o putere de decizie asupra cursului evenimentelor din propriile teritorii. Ca raspuns la acest abuz, guvernatorul Virginiei, Thomas Jefferson, a propus un sistem de federalizare a Imperiului Britanic in care normele emise de legislativul unei colonii (Congresul) sa aiba aceeasi putere cu legile Parlamentului de la Londra. Regele a refuzat insa ratificarea acestor norme.

In schimb, a hotarat suplimentarea fortelor militare ale Coroanei in colonii pentru a preveni o rebeliune. Prezenta, pe timp de pace, a unor garnizoane masive in orasele americane a amplificat si mai mult sentimentul de regim despotic. In 1774, cele 13 colonii au trimis delegati la Philadelphia pentru a forma primul Congres Continental. Desi nemultumiti de atitudinea Marii Britanii, delegatii nu erau inca pregatiti sa declare razboi. In martie 1775 insa trupele britanice au incercat sa patrunda in orasul Concord din Massachussetts, dar s-au lovit de rezistenta localnicilor. Batalia de la Concord este considerata inceputul Revolutiei Americane care, sub conducerea lui George Washington, avea sa duca la nasterea Statelor Unite.

In iunie 1776 a fost desemnat un comitet format din cinci persoane care sa redacteze Declaratia de Independenta oficiala. Documentul, redactat aproape in intregime de Jefferson, cu cateva amendamente formulate de John Adams si Benjamin Franklin, a fost adoptat pe 4 iulie de Congres.

SEMNATARII DECLARATIEI DE INDEPENDENTA, REPREZENTAND NOILE STATE
NEW HAMPSHIRE:
Josiah Bartlett, William Whipple, Matthew Thornton

MASSACHUSETTS:
John Hancock, Samuel Adams, John Adams, Robert Treat Paine, Elbridge Gerry

RHODE ISLAND:
Stephen Hopkins, William Ellery

CONNECTICUT:
Roger Sherman, Samuel Huntington, William Williams, Oliver Wolcott

NEW YORK:
William Floyd, Philipp Livingston, Francis Lewis, Lewis Morris

NEW JERSEY:
Richard Stockton, John Witherspoon, Francis Hopkinson, John Hart, Abraham Clark

PENNSYLVANIA:
Robert Morris, Benjamin Rush, Benjamin Franklin, John Morton, George Clymer, James Smith, George Taylor, James Wilson, George Ross

DELAWARE:
Caesar Rodney, George Read, Thomas McKean

MARYLAND:
Samuel Chase, William Paca, Thomas Stone, Charles Carroll de Carollton

VIRGINIA:
George Wythe, Richard Henry Lee, Thomas Jefferson, Benjamin Harrison, Thomas Nelson Jr, Francis Lightfoot Lee, Carter Braxton

CAROLINA DE NORD:
William Hooper, Joseph Hewes, John Penn

CAROLINA DE SUD:
Edward Rutledge, Thomas Heyward Jr, Thomas Lynch Jr, Arthur Middleton

GEORGIA:
Button Gwinnett, Lyman Hall, George Walton


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.