Kremlinul a anuntat ca doreste preluarea bunurilor care au apartinut URSS din fostele state sovietice. Kievul se pregateste de un nou razboi diplomatic.

"Rusia va inregistra fiecare proprietate care a apartinut Uniunii Sovietice, atit bunurile mobile si imobile, din statele care nu au un acord in acest sens cu Moscova", a atentionat Alexei Kudrin, ministrul de Finante de la Moscova. Rusia afirma ca este indreptatita sa primeasca proprietatile sovietice din afara tarii, deoarece a platit toate datoriile externe ale fostului imperiu rosu.

"Optiunea zero"

In 1994, Rusia a semnat un acord, intitulat "optiunea zero", cu republicile ex-sovietice, prin care i se recunostea dreptul de a mosteni fostele bunuri ale Uniunii Sovietice, dupa plata datoriilor externe. Rusia este in acest moment foarte aproape de a plati cele 22,3 miliarde de dolari pe care Uniunea Sovietica le-a imprumutat in anii ’80 de la "Clubul de la Paris". Kudrin a declarat chiar ca Rusia incearca sa plateasca aceste datorii pina pe 21 august.

Noi tensiuni pe axa Moscova - Kiev

Ucraina a semnat acordul, insa refuza sa-l trimita pentru ratificare in parlament. La inceputul lui aprilie, purtatorul de cuvint al MAE ucrainean, Vasili Filipchuk, a declarat ca bunurile sovietice din Ucraina, printre care se afla si o colectie impresionanta de diamante, nu au fost inca stabilite.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.