Marea Britanie a intentionat sa aplice o lovitura nucleara Chinei in 1961 pentru a-si apara fosta colonie Hong Kong, releva documente ale Guvernului de la Londra, desecretizate ieri de Arhivele Nationale .

Scrisori adresate Primului ministru britanic al epocii, Harold Macmillan, recomandau utilizarea fortei nucleare ca singura alternativa reala la abandonarea teritoriului, daca acesta ar fi fost atacat de vecinul sau, China continentala comunista. Responsabilii britanici au discutat despre mijloacele de a convinge Beijingul ca orice atac chinez ar fi contrat de un bombardament atomic american in China.

Acest plan urmarea simultan sa se evite ca Hong Kong sa fie expus acuzatiei ca ar fi un avanpost militar al SUA. Eventualitatea unei strategii nucleare a fost ridicata dupa discutii despre cel mai bun mijloc de a consolida apararea Hong Kong-ului fata de framantarile crescande privind intentiile Chinei comuniste. Orasul era vulnerabil in special pentru ca aprovizionarea lui cu apa potabila si cu hrana, aduse din China, putea fi intrerupta oricand. In 22 februarie 1961, ministrul Afacerilor Externe al timpului, Sir Alec Douglas-Home, a scris o scrisoare stampilata ‘’top secret’’ ministrului Apararii, Harold Watkinson, si premierului.

"Trebuie sa fie evident pe deplin pentru americani ca Hong Kong nu poate fi aparat prin mijloace conventionale si ca in eventualitatea unui atac chinez, loviturile nucleare impotriva Chinei vor fi singura alternativa de opus abandonarii complete a coloniei’’, scria ministrul in aceasta scrisoare. ‘’In astfel de circumstante, poate ca un schimb de opinii informal cu americanii incluzand o discutie despre utilizarea loviturilor nucleare ne-ar fi mult mai utila decat convorbiri oficiale in delegatie’’, continua textul.

Au urmat apoi intalniri secrete cu responsabili americani in Hawaii si ele trebuiau continuate la bordul unuia dintre portavioanele americane care se duceau des la Hong Kong. Alta scrisoare - a ministrului Apararii, Watkinson, catre ministrul Afacerilor Externe, Douglas-Home, si premierul Macmillan - sfatuia asupra modului in care trebuia prezentata situatia amiralului american Harry Felt, comandantul sef al fortelor americane din Pacific, prin intermediul Lordului Louis Montbatten, seful fortelor britanice. ‘’Obiectivul nostru este sa-i incurajam pe chinezi ca creada ca un atac asupra Hong Kong-ului ar antrena o riposta nucleara americana’’, scria ministrul. El adauga ca amiralul Montbatten credea ca amiralul Felt il va intreba daca aviatia britanica (Royal Air Force) va coopera in cazul unei lovituri nucleare impotriva Chinei.

‘’Daca aceasta problema este ridicata, cred ca va trebui sa i se raspunda ca nu se poate angaja in tot ce se poate petrece, dar ca nu ar exista nici o obiectie in discutiile intre amiralul Felt si reprezentantii nostri militari in Extremul Orient despre rotitele unei coordonari daca fortele noastre de lovire nucleara trebuie sa opereze cu americanii in aceasta zona’’, continua textul. Hong Kong, colonie britanica din 1842, a fost retrocedata Chinei in 1997.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.