Ambasadorul irakian la Bucuresti, Adel Murad, exclude posibilitatea ca puterea de la Bagdad sa fie preluata de fundamentalisti

Alegerile din Irak "sunt o victorie pentru politica externa a Romaniei, o victorie obtinuta cu trupele curajoase din Irak", a declarat ieri ambasadorul SUA, Jack Dyer Crouch II, in cadrul unei intalniri cu presa pentru evaluarea situatiei din Irak dupa alegerile de duminica. Alaturi de oficialul american s-au aflat ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, si ambasadorii Marii Britanii si Irakului la Bucuresti, Quinton Quayle si respectiv Adel Murad. Oficialul american considera ca "degetele cu vopsea se vor dovedi mai puternice decat mainile patate de sange ale teroristilor", desi admite ca teroristii nu vor renunta usor la lupta impotriva edificarii democratiei irakiene. Ministrul roman de Externe a salutat, la randul sau, "participarea curajoasa a irakienilor la faurirea propriului destin prin exprimarea libera a optiunii", adaugand ca Romania se poate simti indreptatita sa considere ca a participat la acest moment istoric pentru Irak, prin prezenta permanenta cu peste 700 de militari. Si ambasadorul britanic, Quinton Quayle, a remarcat "prestatia exemplara a trupelor romane", amintind ca inclusiv baroana Emma Nicholson si premierul Tony Blair au avut remarci pozitive fata de militarii romani. Quayle a aratat ca Romania a suplimentat trupele "intr-un moment greu", cand multi membri ai coalitiei au inceput sau doresc sa se retraga din Irak.

Ungureanu a informat ca, din 14 ianuarie, Romania are in Irak circa 860 de militari si ca Ministerul de Externe se afla in consultari cu cel de Interne pentru trimiterea de jandarmi, mult mai pregatiti pentru mentinerea ordinii in orase, aceasta fiind prioritatea coalitiei. Ambasadorul Irakului, Murad Adel, a multumit reprezentantilor coalitiei "pentru eliberarea Irakului", remarcand curajul conationalilor sai: "Nu multi oameni si-ar parasi casele sa voteze, stiind ca ar putea fi impuscati. Milioane de irakieni curajosi au facut asta, iar curajul lor a uimit lumea". Dupa aprecierile ambasadorului, circa 60% dintre alegatori s-au prezentat la urne, procentaj "important pentru orice tara democratica", dupa cum crede ambasadorul britanic. Acesta din urma a refuzat sa faca orice speculatii privind posibilitatea ca puterea de la Bagdad sa fie una fundamentalista, in vreme ce Crouch si-a exprimat convingerea ca "inflorirea democratiei in Irak poate fi extinsa in zona, dar celelalte popoare au decizia in mainile lor". In schimb, ambasadorul irakian a respins posibilitatea ca fundamentalistii sa preia puterea. Murad a calificat drept gresita parerea ca "toti siitii din Irak sunt fanatici", exemplificand prin faptul ca 80% din comunistii irakieni sunt siiti, 10% din candidatii kurzi sunt siiti si prin declaratiile candidatilor Aliantei Unite Irakiene (principala formatiune siita) care doresc "democratie, federalism si respectarea drepturilor omului". "Fundamentalistii vin din alte tari", a afirmat categoric ambasadorul. Mai mult decat atat, desi legaturile dintre siiti, majoritari in Irak si Iran, "nu pot fi taiate", ambasadorul irakian nu se teme de "influenta iraniana", considerand ca, dimpotriva, democratia irakiana ar putea influenta in mod benefic statul vecin de la rasarit.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.