Ciprul se dovedeste a fi prima «nuca tare» in drumul Ankarei catre UE

Olli Rehn a dat primul avertisment serios Turciei, exprimand o stare generala de nemultumire din capitalele europene. UE a inceput negocierile cu Ankara in 2004, cu amendamentele ca ar putea dura aproximativ 10 ani
si ca nu este obligatoriu sa se finalizeze printr-o aderare.

Uniunea Europeana ar putea suspenda negocierile de aderare a Turciei dupa refuzul Ankarei de a deschide porturile si aeroporturile pentru navele si avioanele cipriote, a declarat comisarul pentru extindere Olli Rehn, citat de Reuters. "Exista aceasta posibilitate. Sper sa nu recurgem la asa ceva, dar daca avem motive, o vom face", a declarat Rehn pentru agentia finlandeza STT.

Oficialul european a facut aceste declaratii ca urmare a a deciziei luate miercuri de membrii UE: negocierile de aderare cu Croatia vor fi privilegiate in defavoarea celor cu Turcia, din cauza refuzului Ankarei de a-si deschide porturile si aeroporturile traficului din Cipru. "Sunt realist si de aceea am incercat sa avertizez asupra suspendarii negocierilor, daca Turcia nu respecta angajamentele asumate fata de Cipru si nu accelereaza ritmul reformelor", a subliniat comisarul european. Ciprul a devenit parte a clubului european la 1 mai 2004. Moneda turceasca s-a depreciat imediat dupa comentariile lui Olli Rehn, dar cursul acesteia s-a stabilizat ulterior, transmite Reuters.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.