Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, si omologul sau japonez, Taro Aso, au avut o intrevedere miercuri seara pentru a discuta despre statutul insulelor Kurile, revendicate de ambele tari, si despre zacamintele petroliere ale Siberiei orientale pe care guvernele de la Moscova si Tokio vor sa le exploateze impreuna.
"Japonia vrea sa rezolve problema atribuirii celor patru insule si sa incheie un tratat de pace cu Rusia’’, a declarat presei purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe japonez, Yoshinori Katori, exprimandu-si ‘’siguranta ca partea rusa continua sa caute o solutie’’ a problemei. Armata sovietica invadase cele patru insule cele mai sudice ale vastului arhipelag al Kurilelor in 1945, dupa infrangerea Japoniei in Cel de-al Doilea Razboi Mondial si ii alungase pe locuitorii sai japonezi.

Dupa 60 de ani de la evenimente, disputa impiedica in continuare cele doua state sa semneze un tratat de pace si sa puna capat formal razboiului. Japonia numeste aceste insule, apropiate de coastele insulei sale Hokkaido, Teritoriile de nord. Japonia si Rusia vor sa lucreze impreuna la dezvoltarea Siberiei Orientale. ‘’Daca zacamintele petroliere ale Siberiei orientale pot fi exploatate, va fi mult petrol pentru multe tari’’ , a declarat Katori. Japonia ceruse Rusiei sa prelungeasca unul dintre oleoductele sale pana la un punct de pe coasta Marii Japoniei, a informat presa nipona la inceputul lunii iunie. Rezervele petroliere ale Siberiei orientale si Extremului Orient rusesc sunt estimate la 20 de miliarde de tone, dintre care 950 milioane au fost deja explorate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.