Premierul Serbiei, Vojislav Kostunica, a declarat in cadrul unei vizite in Kosovo ca provincia va face mereu parte din Serbia.

In cadrul unei intalniri cu reprezentanti ai minoritatii sarbe din regiune, Kostunica a spus ca Belgradul le va apara interesele in cadrul negocierilor privitoare la statutul final al provinciei. "Nimeni nu are argumente mai puternice decat Serbia", a afirmat Kostunica. Pentru vizita sa au fost luate masuri speciale de siguranta, dat fiind ca cei mai multi locuitori din Kosovo sunt albanezi. Provincia are peste 2.000.000 de locuitori. Demersul lui Kostunica a coincis cu comemorarea bataliei de la Kosovopolje, din secolul al XIV-lea.Armata sarba condusa de cneazul Lazar a fost atunci invinsa de otomani. Multi sarbi vad in infrangerea de la Kosovopolje un moment crucial in istoria Bisericii lor.

Proteste

Aproape o mie de sarbi s-au strans la manastirea ortodoxa de la Gracanica pentru a-l intampina pe premier. Administratia ONU a provinciei Kosovo a numit vizita demnitarului belgradean una "particulara", insa un grup de partizani ai independentei au protestat fata de initiativa sa. Au fost retinute aproximativ 100 de persoane. Desi inca face parte, oficial, din Serbia, provincia Kosovo este administrata de ONU din 1999, cand aviatia NATO a indepartat din regiune fortele sirbe, acuzate de persecutarea albanezilor majoritari. Mii de sarbi au parasit, dupa aceea, provincia Kosovo.
Cei care au ramas traiesc in enclave pazite de militari NATO, insa cativa au murit in diverse incidente interetnice violente.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.