Guvernul ungar a anuntat ca invatamantul universitar nu va mai fi gratuit, masura care face parte dintr-un vast program destinat reducerii deficitului public al tarii, informeaza AFP.
Masura, care va intra in vigoare la inceputul anului universitar 2007-2008, prevede plata unei taxe anuale de inscriere in valoare de 105.000 forinti (circa 375 de euro), a declarat ministrul Educatiei, Istvan Hiller. Potrivit oficialului, suma corespunde unei cincimi din contributia medie a statului pentru un student. Guvernul condus de premierul socialist Ferenc Gyurcsany a lansat la inceputul lunii iunie un plan de austeritate menit sa diminueze deficitul public al tarii, care urmeaza sa atinga in acest an nivelul de opt la suta din PIB, un record in cadrul UE. Planul prevede economisirea a circa 1.000 de miliarde de forinti (circa 357 de miliarde de euro) in 2007.

Ungaria trebuie sa-si reduca deficitul public la mai putin de trei la suta din PIB in 2008, pentru a putea adopta moneda euro in 2010.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.