Potrivit comunicatului emis de Kremlin, Vladimir Putin a ordonat serviciilor secrete sa ia toate masurile pentru gasirea asasinilor si uciderea acestora.

Imediat, seful serviciului de securitate FSB, Nikolai Patrusin, s-a angajat sa duca la indeplinire acest ordin. "Nu coteaza cat de mult timp si efort ne va solicita aceasta sarcina, o vom duce la bun sfarsit", a spus el.

Nu au fost oferite informatii despre modul in care se va desfasura aceasta misiune in Irak, unde trupele coalitiei continua sa se confrunte cu atacuri frecvente din partea militantilor Al Qaida sau altor insurgenti.

Presedintele Putin a spus insa ca Rusia crede ca toti prietenii sai vor furniza informatii care vor ajuta la identificarea asasinilor.

La randul sau, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat ca se fac eforturi pentru recuperarea cadavrelor diplomatilor ucisi. El a spus insa ca se urmareste aducerea vinovatilor in fata justitiei.

"Vrem sa ne asiguram ca rudele diplomatilor ii vor putea inmormanta cat mai curand pe cei dragi si ca cei responsabili de moartea lor vor fi adusi in fata tribunalelor, pentru a plati pentru faptele lor."

Intre timp, Duma de Stat de la Moscova a aprobat o declaratie in care da vina pe puterile de ocupatie din Irak pentru moartea celor 4 diplomati.

In document se afirma ca fortele coalitiei sunt cele responsabile de asigurarea securitatii pentru cetatenii irakieni si pentru specialistii straini.

In opinia parlamentarilor de la Moscova, fortele straine ar fi putut ajuta la evitarea situatiei daca ar fi facut un efort.

Cu trei saptamani inaintea intalnirii Bush-Putin la Sankt Petersburg, Moscova da semnale ca doreste ca politica sa externa sa fie luata in serios de Washington.

Adresandu-se marti corpului diplomatic, presedintele Putin a afirmat ca relatiile dintre Rusia si Statele Unite trebuie sa fie bazate exclusiv pe drepturi egale si respect reciproc. Analistii spun ca aceasta este o critica la adresa Washingtonulului, acuzat ca ar manifesta o atitudine superioara in politica internationala.

De altfel, cand a enumerat relatiile externe strategice ale Rusiei, presedintele Putin s-a referit mai intii la Uniunea Europeana, China si India, si abia apoi la Statele Unite.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.