Liderul partidului de centru stanga - SMER - situat pe primul loc in alegerile parlamentare din Slovacia din 17 iunie, Robert Fico, a invitat la formarea unei coalitii de guvernare Partidul Nationalist Slovac, condus de Jan Slota si Miscarea pentru o Slovacie Democratica, condus de fostul premier populist dinainte de 1998, Vladimir Meciar.

Partidul SMER are doar 50 de mandate din cele 150 ale parlamentului unicameral al Slovaciei si va trebui sa se bizuie pe sprijinul celor 20 de deputati ai lui Slota si pe cei 15 ai lui Meciar.

Partidul lui Meciar a mai fost la guvernare intre 1994 - 1998, perioada in care Slovacia a fost izolata pe plan international, datorita politicilor nationaliste si xenofobe ale guvernului sau, din care facea parte si Partidul Nationalist Slovac.

Rescuscitarea politica a lui Vladimir Meciar

Castigarea alegerilor din 1998 de o coalitie de centru dreapta, condusa de Mikulas Dzurinda, a schimbat complet imaginea Slovaciei, permitandu-i aderarea la NATO si Uniunea Europeana in 2004.

Acum, cele trei partide de centru dreapta nu au intrunit decat 65 de mandate si au preferat sa nu colaboreze cu SMER.

Coroana slovaca s-a depreciat imediat in raport cu euro, datorita ingrijorarii ca noul guvern ar putea adopta politici economice care sa pericliteze stabilitatea castigata ca urmare a reformelor introduse de guvernul Dzurinda, printre care rata unica a impozitului pe venit de 19 la suta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.