Uniunea Europeana si ministrii energiei din Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia au semnat ieri la Bruxelles documentele necesare lansarii proiectului energetic Nabucco, de transport al gazelor naturale din Asia Centrala in Europa.

Evenimentul survine la cateva zile dupa ce, la Budapesta, companiile ungara MOL si rusa Gazprom incheiau un acord privind constructia unui gazoduct ce dubleaza, practic, Nabucco.

Timpul nu asteapta. Nu asteapta nici concurenta. Pe piata energetica, devenita, in ultimii ani, poate cel mai important teren de jocuri geo-politice, se ascut armele. Batalia nu a inceput inca, dar tensiunea sporeste cu fiecare zi. Proiectele energetice apar precum ciupercile dupa ploaie. Nevoia de diversificare a resurselor de aprovizionare cu carburanti, dar si dorinta de a scapa de dependenta fata de livrarile rusesti de petrol si gaze naturale imping de la spate, grabind luarea unor decizii pe cat de delicate, pe atat de dificile. Asa s-a produs si evenimentul de ieri de la Bruxelles. Oricum, in declaratia comuna adoptata in prezenta comisarului european pentru energie, Andris Piebalgs, cei cinci ministri au dat acordul lor politic la realizarea preconizatului gazoduct, lung de 3.300 kilometri, cu punctul de plecare Iran si care va permite, pana in anul 2015, transportul anual al 30 de miliarde metri cubi de gaze in Europa.

Tarife unice

Cinci societati - Botas din Turcia, Bulgargaz din Bulgaria, Transgaz din Romania, MOL din Ungaria si OMV Gas din Austria - au format, in acest sens, o societate mixta, Nabucco Gas Pipeline International. Costul lucrarii a fost estimata la 4,6 miliarde euro. Potrivit pronosticurilor Comisiei europene, care a finantat studiul de fezabilitate a gazoductului, UE va primi in anul 2025 intre 10 si 20 la suta din "aurul albastru" de care are nevoie.

Daca nimic extraordinar nu se intampla, lucrarile de constructie vor incepe undeva in anul 2008. O hotarare definitiva va fi luata anul viitor, primul tronson urmand sa fie dat in functiune in 2011. Pana atunci insa, trebuie eliminate toate eventualele piedici care ar putea bloca ducerea la bun final a proiectului. Astfel, promotorii planului Nabucco vor incerca sa obtina tarife de transport unice de-a lungul intregului traseu al conductei.

Vom folosi toate ofertele!

Pentru ministrul austriac al energiei, Martin Bartenstein, a carui tara asigura pana la 30 iunie presedintia semestriala a UE, "Nabucco resprezinta un element-cheie al politicii energetice europene". In opinia lui, Nabucco nu intra in concurenta cu alt proiect major - gazoductul nord-european, initiativa ruso-germana, si nici cu gazoductul sud-european, initiat de MOL si Gazprom.

"Nabucco nu va acoperi decat 10 la suta din necesarul de gaze al Uniunii, iar noi vom utiliza toate capacitatile de aprovizionare oferite", a asigurat Bartenstein. Potrivit ultimelor calcule ale specialistilor, pana in 2015, UE va avea nevoie anual de 250 pana la 300 miliarde metri cubi de gaze naturale suplimentare. In prezent, Cei 25 consuma in fiecare an circa 500 milioane metri cubi, din care jumatate provin din Rusia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.