Un asteroid cu un diametru posibil de o jumatate de mila (circa 800 de metri) se apropie cu rapiditate de Pamint.

Nu exista motive de ingrijorare in privinta unei eventuale coliziuni cu planeta noastra, dar "stinca" spatiala va trece la o distanta neobisnuit de mica de Terra, luni, 3 iulie 2006. Astronomii vor incerca sa evalueze mai corect marimea asteroidului cu ajutorul radarului cu raze X de pe observatorul spatial "XXM Newton".

Observatorii amatori ai cerului, cu telescoape bune si experienta, vor putea sa priveasca acest "pietroi" cosmic in timp ce va trece rapid pe linga planeta noastra. Asteroidul, numit 2004XP14, a fost descoperit la 10 decembrie 2004 de catre Lincoln Laboratory Near Earth Asteroid Research (LLNEAR), un centru spatial care monitorizeaza permanent asteroizii ce pot ajunge la o distanta prea mica de Pamint.

Cu toate ca existau ingrijorari privitoare la un eventual impact al acestui asteroid cu Pamintul, inca de la sfirsitul secolului trecut, si prin urmare, "pietroiul" merita o monitorizare speciala, analize ulterioare ale orbitei sale au exclus o astfel de coliziune, cel putin la aceasta trecere. 2004XP14 face parte din clasa asteroizilor Apollo, al caror nume provine de la 1862 Apollo, primul asteroid din acest grup ce a fost descoperit. Se cunosc in prezent 1.980 asteroizi Apollo, care trec periodic pe linga Pamint.

Dimensiunile exacte ale asteroidului 2004XP14 nu se cunosc, dar se poate estima ca diametrul sau este cuprins intre minimum 410 si cel mult 920 de metri. Din cauza apropierii sale de orbita Pamintului si a marimii estimate, acest obiect celest a fost clasificat drept "asteroid cu risc potential" de catre specialistii de la Cambridge, Massachusetts. in catalogul pericolelor ceresti exista 783 de astfel de asteroizi.

Ultimele calcule arata ca 2004XP14 va trece cel mai aproape de Pamint, distanta minima dintre el si Terra in acel moment va fi de 432.308 kilometri, adica de numai 1,1 ori distanta medie de la Luna la Pamint. Astronomii nu precizeaza ca ar exista vreun risc de coliziune cu Luna sau cu Statia Spatiala, dar niciun specialist nu a exclus cert aceste teribile "ciocniri".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.