La numai cateva zile dupa ce Japonia a inceput sa-si retraga trupele din Irak, cu binecuvantarea Washingtonului, presa nipona scrie ca Statele Unite vor desfasura rachete balistice antiracheta de tip PAC-3 in baza americana din insula Okinawa (sudul Japoniei) pana la sfarsitul anului.
Guvernul de la Washington a informat guvernul Japoniei despre intentiile sale la inceputul lunii iunie. Amplasarea unei baterii de rachete Patriot cu capacitati avansate pe insula Okinawa constituie un raspuns la eventualele testari ale rachetelor balistice de catre Coreea de Nord. Rapoartele serviciilor secrete americane au dezvaluit ca aceasta tara s-a pregatit sa testeze un nou tip de racheta, capabila sa loveasca Statele Unite, declansand proteste internationale, saptamana trecuta. Iar faptul ca Japonia a acceptat sa amplaseze pe teritoriul sau rachetele Patriot constituie o victorie a Washingtonului, care va putea controla un teritoriu mai mare decat Coreea de Nord.

Pe de alta parte, presa ceha relata ieri despre posibilitatea ca Statele Unite sa amplaseze un scut antiracheta in Cehia, intr-o zona unde au existat, in trecut, baze militare. Instalatiile militare din apropierea localitatilor Dobris si Rapotice din Boemia Centrala figureaza printre cele mai importante baze de aparare antiaeriana. Decizia de amplasare a unei astfel de baze pe teritoriul Cehiei urmeaza sa fie luata in cateva saptamani, dupa ce guvernul de la Praga va aproba cererea Washingtonului. Problema este ca Cehia nu are inca un guvern, dupa alegerile de la inceputul lunii, fortele politice castigatoare fiind incapabile sa ajunga la un compromis.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.