Cea de-a doua mare ingrijorare a locuitorilor Republicii Moldova, dupa saracie, este posibilitatea declansarii unui conflict armat. Aceasta este una din cele mai interesante concluzii care se desprind din Sondajul National al Alegatorilor, realizat anul trecut in Republica Moldova de Gallup Organization si Baltic Surveys Ltd si finantat de Guvernul SUA prin USAID. Sondajul a fost comandat de International Republican Institute.

Desi din acest sondaj nu reiese explicit faptul ca basarabenii se tem de un conflict armat cu Transnistria separatista, este evident ca teama locuitorilor Republicii Moldova vizeaza un razboi cu aceasta zona, deoarece relatiile cu ceilalti vecini, Ucraina si Moldova, exclud un eventual conflict armat. Mai mult decat atat, in cursul anului trecut relatiile dintre Chisinau si Tiraspol au fost extrem de incordate, ajungandu-se ca ambele Administratii sa agite, mai mult sau mai putin direct, amenintarea unui nou razboi.

In cadrul sondajului pe care vi-l prezentam mai jos au fost chestionati la domiciliu 1000 de locuitori ai Republicii Moldova, fiecare in varsta de cel putin 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de 3 la suta.

Saracia, in top

Factorul care ii inspaimanta cel mai mult pe locuitorii Republicii Moldova este saracia, plasata de repondentii la acest sondaj pe primul loc in ierarhia lucrurilor de care le este teama. Pe locul doi in aceasta ierarhie este posibilitatea declansarii unui razboi. Semnificativ este faptul ca problema Transnistriei si integritatea teritoriala a Republicii Moldova reprezinta problemele plasate de repondenti pe locul al treilea in ierarhia factorilor de care le este teama. Astfel, de remarcat faptul ca problemele cresterii preturilor, somajului si a coruptiei sunt considerate de repondenti drept mai putin importante decat problema Transnistriei si posibilitatea declansarii unui razboi.

De altfel, teama basarabenilor fata de un conflict armat cu Transnistria este confirmata si de faptul ca 90 la suta din repondenti doresc solutionarea acestui conflict prin negocieri si mijloace pasnice, iar numai 7 la suta sprijina "aplicarea fortei dupa necesitate". Oricum, majoritatea basarabenilor nu sprijina acordarea pentru Transnistria a vreunei forme de autonomie: 71 la suta din cei chestionati cred ca Transnistria trebuie sa ramana o regiune a statului moldovenesc, fara statut de autonomie, 18 procente accepta acordarea autonomiei, dar in interiorul statului moldvenesc, iar 5 la suta din repondenti sprijina recunoasterea independentei Transnistriei.

Repondentii au respins si "rezolvarea" conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova, deoarece 70 de procente cred ca Moldova trebuie sa ramana un stat independent si numai 23 la suta cred ca Moldova trebuie transformata intr-o federatie de regiuni autonome.

Rusia afara din Transnistria

In ceea priveste rezolvarea situatiei Transnistriei separatiste, nu mai putin de 59 la suta din cei chestionati considera ca prezenta Armatei ruse in Transnistria are o influenta negativa asupra stabilitatii si independentei Republicii Moldova. De asemenea, 58 la suta din repondenti sustin ca retragerea contingentului militar rus din Transnistria va ajuta la solutionarea separatismului transnistrean, in timp ce 23 la suta cred ca retragerea rusilor nu va ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Basarabenii chestionati au dat o bila neagra conducerii comuniste a Republicii Moldova in ceea ce priveste abordarea pe care Chisinaul a avut-o fata de rezolvarea crizei transnistrene. Astfel, problema conflictului transnistrean a fost plasata a doua pe lista esecurilor actualei conduceri a Republicii Moldova, repondentii considerand mai important acest esec decat esecul comunistilor privind combaterea coruptiei.

Un sfert dintre moldoveni vad in Romania o amenintare

Rezultate surprinzatoare pot fi observate si la intrebarea "Care tari sunt cele mai importante partenere pentru Moldova si care reprezinta cea mai mare amenintare?". Astfel, 29 la suta din repondenti vad in Romania un partener, in timp ce 33 la suta considera Romania o amenintare politica si economica pentru Republica Moldova. De asemenea, 68 la suta vad in Rusia un partener, in timp ce 30 la suta considera Rusia o amenintare.

In ceea ce priveste situatia interna din Republica Moldova, 58 la suta din cei chestionati au declarat ca tara se misca intr-o directie gresita si numai 34 la suta au declarat ca Moldova merge in directia corecta. De asemenea, 61 la suta din repondenti sunt nesatisfacuti de modul in care democratia se dezvolta in Republica Moldova.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.