Ieri, la Bruxelles, ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, s-a intalnit pentru prima data cu parlamentarii europeni, carora le-a prezentat liniile directoare ale noului guvern. Timp de o ora, el a raspuns intrebarilor punctuale si critice venite din partea membrilor Comisiei de afaceri externe, comisie care va avea un rol important in pregatirea si adoptarea, in luna martie, a raportului privind progresele Romaniei, pe baza caruia Parlamentul European se va pronunta asupra semnarii Tratatului de aderare cu tara noastra. Ministrul de Externe a prezentat in fata Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European masurile luate de autoritatile de la Bucuresti in domeniul Justitiei si care sint in curs de aplicare, vizate de clauza de salvgardare.

Ungureanu a precizat ca este vorba despre ridicarea imunitatii fostilor detinatori de portofolii in Guvern, asigurarea independentei Justitiei prin Consiliul Superior al Magistraturii, reducerea influentei Ministerului Justitiei in actul de justitie, alocarea aleatorie a cauzelor la instante, asigurarea independentei politice a Ministerului Justitiei prin numirea ministrului si a secretarilor de stat neimplicati politic. Ministrul roman a aratat, de asemenea, ca securizarea frontierelor presupune costuri financiare si resurse umane, fiind necesar un aport de specialisti la Politia de frontiera, care trebuie restructurata. Seful diplomatiei romane a prezentat, in fata Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, ratiunile introducerii cotei unice de impozitare a veniturilor.

Potrivit lui Ungureanu, aceasta masura are in vedere cresterea investitiilor straine, revigorarea economiei nationale, sporirea gradului de colectare a impozitelor, avind in vedere ca legislatia in domeniu cuprinde si masuri sanctionatorii pentru evaziunea fiscala. Intrebarile parlamentarilor au vizat mai ales situatia minoritatilor din Romania, securizarea frontierelor, adoptiile, reforma Justitiei, restituirea proprietatilor, dar si politica externa a Romaniei.

Baroana Emma Nicholson de Winterbourne s-a aratat interesata de axa Bucuresti-Londra-Washington si a cerut detalii in acest sens. Ministrul de externe a raspuns degajat ca aceasta axa trece cu siguranta si prin Bruxelles si pune pe primul loc securitatea tarii. El a mai adaugat ca politica Romaniei fata de NATO nu se va ciocni cu obligatiile ce revin tarii noastre in calitate de viitor membru al Uniunii. In ceea ce priveste interesul pentru Marea Neagra si Moldova, ministrul a pus mare accent pe expertiza Romaniei in aceasta regiune. Referindu-se la Balcani, ministrul a adaugat ca Romania a fost intotdeauna un sustinator al integrarii acestei regiuni in UE. Seful diplomatiei de la Bucuresti a recunoscut, in final, ca semnarea Tratatului de aderare la 25 aprilie anul acesta nu va fi un cec in alb pentru aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, ci doar inceputul unei "curse de doi ani la capatul careia trebuie sa fim credibili ca adevarati membri ai UE."

Guvernul roman a inceput promitator, crede comisarul european pentru extindere

Comisia Europeana va face tot ceea ce depinde de ea pentru a saluta admiterea Romaniei in Uniunea Europeana in anul 2007, a declarat comisarul european pentru extindere, Oli Rehn, dupa intrevederea avuta miercuri, la Bruxelles, cu ministrul roman al afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu. Oli Rehn a fost de parere ca noul executiv de la Bucuresti a avut un "inceput promitator" si ca Romania este in grafic in ceea ce priveste elaborarea Tratatului de aderare ce va fi semnat la 25 aprilie. Insistand asupra eforturilor pe care Romania trebuie sa le faca, mai ales in domeniile "mai dificile", precum concurenta, justitia si afacerile interne, comisarul european a salutat "curajoasa si rapida" reforma inceputa in justitie de catre noul ministru de resort, dna Monica Macovei. "Speram ca aceste masuri sa aiba impact cat mai curand", a spus Oli Rehn. Comisia Europeana va sustine Romania atat tehnic, cat si financiar, a mai asigurat Oli Rehn, care va efectua o vizita in Romania la sfarsitul acestei luni.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.