Presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, a recunoscut in fata presei ca, in perioada in care era istoric, a fost urmarit de fostele servicii secrete comuniste.

Liderul de la Sofia a afirmat ca exista un dosar pe numele Gote, care contine informatii despre el. Parvanov spune insa ca dosarul nu se refera la el. Gheorghi Parvanov a explicat ca dosarul gasit in arhivele fostei securitati bulgare se refera la activitatea sa de consultant stiintific si editor al unei carti de istorie, despre care a aflat ulterior ca a fost publicata de serviciile secrete comuniste.

Liderul de la Sofia a facut aceste declaratii numai dupa ce presa a aflat de existenta dosarului. Presedintele Bulgariei spune ca fostul premier de dreapta Ivan Kostov e responsabil de aceste scurgeri de informatii. Acesta, sustine presedintele Parvanov, a deschis cutia Pandorei odata cu arhivele secrete ale fostului regim comunist.

Actuala coalitie aflata la guvernare in Bulgaria s-a angajat sa revizuiasca legislatia referitoare la studierea acestor arhive si sa creeze un mecanism care sa evite folosirea lor pentru santaj sau alte forme de abuz. 46% dintre dosarele colaboratorilor si 30% dintre cele ale persoanelor urmarite de serviciile secrete au fost distruse in ianuarie 1990, la scurt timp dupa caderea fostului dictator Todor Jivkov.

O lege adoptata in 1997 a condus la dezvaluirea numelor a 150 de ministri si deputati din era post-comunista, care fusesera agenti sau colaboratori ai fostelor servicii secrete. Curtea Constitutionala a decis insa ca numele care figurau in dosarele distruse nu pot fi facute publice. Dupa ce la inceputul lunii mai a expirat termenul legal privind confidentialitatea informatiilor, guvernul a anuntat ca va desecretiza treptat alte 253 de mii de dosare, dar numele persoanelor la care se refera vor fi sterse.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.