Circa 750 de mii de polonezi au plecat sa munceasca in Marea Britanie si Irlanda, de cand Polonia a aderat la Uniunea Europeana, acum doi ani.

Cum alte tari comunitare isi deschid acum piata muncii pentru noile state membre, autoritatile din Polonia se tem ca in curand se vor confrunta cu o serioasa criza de mana de lucru calificata.

Polonezii sunt cunoscuti drept o natiune din randul careia pleaca un numar record de emigranti.

Insa numarul tinerilor educati care au parasit tara incepand din 2004 a alarmat guvernul de la Varsovia. Cel mai lovit este sectorul medical.

Satui de conditiile de munca neprielnice, de orele lungi de lucru si de salariile de 5 sute de dolari pe luna, circa 5 la suta dintre medici au emigrat.

Ania Moroscoviac este biolog. Ea declara ca are intentia sa se stabileasca in Irlanda. "Sunt calificata, am studii, dar nu am nici o optiune. Trebuie sa merg in strainatate pentru a-mi castiga existenta, pentru a avea o slujba care sa imi permita sa imi achit notele de plata si o vacanta decenta pe an", spune ea.

Multi reprezentanti ai mediului academic nu cred ca Polonia se confrunta cu o "fuga a creierelor". Gradul de educatie e mult mai ridicat decat in trecut si persoanele calificate nu au pur si simplu unde sa se angajeze. Somajul in randul tinerilor ajunge la 40 la suta.

Pavel Kacmacik, de la Centrul pentru Migratie din Varsovia, crede ca Polonia se confrunta ma curand cu un "exces de inteligenta". "Emigrantii polonezi sunt in general emigranti pe termen scurt, nu se stabilesc in strainatate ci calatoresc intre tara de origine si noile lor domicilii. Nu cred ca o astfel de mobilitate va dauna economie poloneze pe termen lung", crede el.

Insa scepticii se tem ca, daca economia poloneza nu inregistreaza progrese semnificative, numarul celor care vor prefera sa revina din strainatate va fi cu mult mai mic decat al celor care se vor stabili in alte tari ale Uniunii Europene.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.