Generalul George Casey - comandantul armatei americane in Irak - a acuzat Iranul ca-i sprijina pe extremistii care comit violente in Irak.

In acelasi timp, Senatul american a respins rezolutiile privind retragerea trupelor americane din Irak.

Acuzatiile formulate de Generalul Casey la adresa Iranului sunt cele mai precise facute pana acum de Statele Unite.
Comandantul armatei americane in Irak a acuzat fortele speciale iraniene - numite al-Qud - ca ar furniza arme si echipamente pentru producerea bombelor militantilor siiti si ca i-ar instrui.

Generalul Casey a spus ca nu exista dovezi ca iranienii ar actiona ei insisi in Irak, dar ca - in opinia sa - exista un grad oarecare de implicare al Teheranului in coordonarea a ceea ce el a numit 'elementele inlocuitoare'.

Senatul voteaza 'NU'

Pe de alta parte, Senatul american a respins cu o majoritate solida doua rezolutii depuse de Partidul Democrat - din opozitie - care cereau retragerea militarilor americani din Irak.

Prima cerea retragerea completa pana in iulie anul viitor si a fost respinsa cu 86 de voturi la 13. Cea de a doua, propunea o retragere in etape. Ea a obtinut mai mult sprijin, dar intr-un Senat controlat de republicani nu avea nici o sana sa fie adoptata.

Partidul Democrat spera ca ingrijorarea publicului american in legatura cu politica administratiei Bush in Irak sa-i sporeasca sansele de castig la alegerile din noiembrie.

Republicanii - pe de alta parte - intentioneaza sa foloseasca instalarea noului guvern de la Bagdad si uciderea liderului al-Qaaeda in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, ca arme electorale de atac impotriva democratilor pe care-i vor acuza ca nu le pasa de secuuritatea nationala.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.