Agentia Associated Press a reusit sa discute cu unul dintre cameramanii care au filmat mesajele lui Ayman al-Zawahiri. Al-Qaeda are propria companie de productie video.

Qari Mohammed Yusuf, unul dintre cameramanii "oficiali" al-Qaeda, povesteste cum a fost convocat pentru filmari cu numarul doi din retea. Un curier a venit in luna ianuarie la el si i-a transmis: "Emirul vrea sa transmita un mesaj". "Emirul" ("print" sau "conducator" in araba) era nimeni altul decit Ayman al-Zawahiri. Mesajul pe care dorea sa il transmita era acela ca supravietuise atacului lansat de SUA, asa cum prezentasera mijloacele de informare.

Reguli al-Qaeda

Yusuf este unul dintre cei aproximativ sase cameramani folositi de capii al-Qaeda pina acum. El este afgan, dar ceilalti sint in majoritate arabi si nu se cunosc toti intre ei. Yusuf s-a deplasat la ascunzatoarea liderului al-Qaeda, urmind instructiunile trasate de curier. Cind Yusuf a ajuns la ascunzatoare, totul era pregatit pentru filmare. Al-Zawahiri purta turban si o roba alba. "Eram doar eu si emirul", povesteste cameramanul, un barbat in virsta de aproximativ 35 de ani, cu tenul masliniu si cu o barba lunga, incilcita. "Am folosit o camera Sony de mici dimensiuni. A durat doar o jumatate de ora. Ei au ales locul. L-au aranjat si mi-au spus mie doar sa vin, iar slujba mea era sa inregistrez. Sint regulile lor si nimeni nu pune intrebari", continua Yusuf. Inregistrarea a fost data publicitatii de postul al-Jazeera pe 30 ianuarie, la mai putin de trei saptamini de la raidul aerian asupra unei cladiri din Pakistan, de linga granita, unde se presupunea ca s-ar fi aflat al-Zawahiri.

Companie de productie

Al-Qaeda pare sa se priceapa din ce in ce mai bine la razboiul mediatic. Periodic, liderii teroristi dau publicitatii mesaje filmate sau audio, prin care isi fac cunoscute opiniile, lanseaza apeluri sau atrag noi recruti. Mesajele sint bine filmate si masterizate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.