Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a spus ca nici un referendum care se va tine in Transnistria nu va fi recunoscut nici de Moldova si nici de alte tari, inclusiv Federatia Rusa.

Domnul Voronin s-a declarat increzator intr-o solutie apropiata a conflictului, mai ales datorita interventiei comunitatii internationale, si a insistat ca nu regreta apropierea de Uniunea Europeana.

El si-a exprimat insa ingrijorarea ca moldovenii s-ar putea gasi si mai izolati dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Presedintele a respins orice comparatie intre recentul referendum care a dus la independenta recunoscuta pe plan international a Muntenegrului si situatia din Transnistria.

Sanse de solutionare a conflictului nistrean

"Astazi noi, ca niciodata, pe parcursul a paisprezece ani de cand are loc aceasta indepartare, suntem cel mai aproape de solutionarea problemei transnistrene", spus Vladimir Voronin.

Optimismul domnului Voronin se bazeaza pe implicarea mult mai serioasa a Uniunii Europene, a Statelor Unite si a Organizatiiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in incercarile de a solutiona conflictul si de a obtine retragerea trupelor si munitiilor rusesti din Transnistria.

Seful politicii externe europene, Javier Solana, si-a exprimat speranta ca negocierile vor fi reluate cat de cuaind. Dar, in particular, diplomatii europeni nu vad o iesire rapida din blocaj.

Ei considera ca Rusia asteapta sa vada care va fi solutia comunitatii internationale pentru Kosovo la sfarsitul anului, pentru a o utiliza drept precedent.

Atit Javier Solana cat si Vladimir Voronin au laudat activitatea monitorilor europeni la granita Moldovei cu Ucraina. Presedintele Voronin apreciaza ca monitorii pot intrerupe ceea ce el numeste lantul de contrabanda care sustine regimul separatist de la Tiraspol.

"Acum acest lant ori s-a intrerupt definitiv, ori a fost puternic zdruncinat. Anual, intre aceasta gaura a coruptiei si a spalarii de bani in Transnistria circulau in jur la doua miliarde de dolari", a declarat Presedintele Voronin.

O vointa politica a Rusiei?

"Auzim solicitari de a amana aceasta monitorizare, alte propuneri de alt gen, dar nu vedem o dorinta de a hotari in mod serios si definitiv problema evacuarii trupelor si armamentului", a spus Vladimir Voronin.

El a mai spus ca aceasta este o primejdie nu numai pentru cetatenii Transnistriei pentru ca acolo sunt acumulate cantitati de munitii echivaleaza doua bombe ca cea data la Hiroshima.

Potrivit domnului Voronin, aceste trupe si munitii joaca rolul unui scut politic pentru autoritatile transnistrene care astfel inteleg ca Federatia Rusa le sprijina.

Vladimir Voronin: 'Nu regret apropierea de UE'

"Nici intr-un caz nu regretam. Mai mult decat atat, suntem obligati ca in termeni cat mai scurti sa implementam toate masurile necesare de a ne onora acele aspiratii de aderare la Uniunea Europeana".

El a mai spus ca daca ar putea intoarce timpul inapoi, ar proceda la fel, poate chiar mai mai operativ si mai de calitate.

Insa Moldova nu are deocamdata perspectiva aderarii, si din cate reiese din intalnirile domnului Voronin cu comisarii europeni pentru energie, agricultura si securitate, oferta concreta a Uniunii Europene ramane destul de limitata.

In ceea ce priveste disputa cu Rusia privind pretul gazului, Moldova trebuie mai intai sa prezinte la Bruxelles o strategie energetica, in speranta ca abia de anul viitor sa poata deveni membru deplin al tratatului energetic european, oferind posibilitatea unei cooperari mai stranse cu Ucraina si Romania.

Gaz rusesc, export de vinuri si vize

Referitor la embargoul rus asupra vinurilor moldovenesti, Presedintele Voronin a cerut cote pentru importul de vin in Uniunea Europeana, dar raspunsul nu va fi nici aici prea rapid.

Moldova insista insa pentru incheierea de urgenta a unui nou acord comercial preferential pana la sfarsitul anului, cand se va incheia acordul de liber schimb cu Romania odata cu aderarea acesteia la Uniune.
Din acel moment, avertizeaza domnul Voronin, moldovenii risca sa ramana tot mai izolati si in privinta vizelor - evident, daca nu au deja cetatenie romaneasca, rusa sau ucraineana.

"Cetatenii care detin alte cetatenii decat cea a Republicii Moldova, se vor bucura de facilitati in privinta vizelor tarilor respective, prin Federatia Rusa, prin Ucraina, prin Romania. Dar acei care au ramas, numai cetateni ai Republicii Moldova nu vor avea acces nici la o viza, nici intr-o directie", a remarcat Presedintele Voronin.
Moldova a inceput discutii tehnice cu Comisia Europeana pentru facilitarea vizelor, dar nu a primit o data pentru inceperea negocierilor propriu-zise.

In schimb, Comisia a promis ca va deschide la Chisinau primul centru-pilot de coordonare consulara, astfel incat ambasada Germaniei sau Frantei sa poata acorda vize pentru toate statele europene, fara a mai fi nevoie ca solicitantul sa se deplaseze in afara Moldovei.

"E o propunere care ne satisface si poate rezolva problema intr-o mare masura. Dar deocamdata sunt doar tratative, hotarari concrete pe aceste chestiuni foarte importante nu avem", a spus presedintele Vladimir Voronin.

Uniunea Europeana doreste la randul ei ca Republica Moldova sa aplice mai hotarat reformele politice, intarind independenta magistratilor in lupta impotriva coruptiei si punand capat practicilor pe care oficialii europeni le numesc abuzive in domeniul audio-vizual.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.